Постинвестициона подршка: Да инвеститори још инвестирају

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, уз помоћ Међународне финансијске корпорације која је чланица Групације Свјетске банке, почело је реализацију програма постинвестиционе подршке инвеститорима у Републици Српској. Програм представља прву свеобухватну активност с циљем мотивације постојећих инвеститора у Републици Српској из стратешких изабраних сектора на реинвестирање и побољшање веза с локалном привредом. […]

понедељак, 11 марта, 2013 / 14:47

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, уз помоћ Међународне финансијске корпорације која је чланица Групације Свјетске банке, почело је реализацију програма постинвестиционе подршке инвеститорима у Републици Српској.

Програм представља прву свеобухватну активност с циљем мотивације постојећих инвеститора у Републици Српској из стратешких изабраних сектора на реинвестирање и побољшање веза с локалном привредом.

"Постинвестициона подршка инвеститору кључна је компонента промоције инвестиција и један од начина да се капитализују настојања свих нивоа власти на привлачењу инвестиција у БиХ", саопштено је из Министарства за економске односе и регионалну срадању Српске.

Одржавањем односа са постојећим инвеститорима и пружањем подршке за осигурање раста и развоја њихових компанија остварује се максималан допринос локалном економском развоју.

Примарни циљеви пројекта постинвестиционе подршке инвеститорима је да се обезбиједи што једноставнији и ефикаснији почетак пословања инвеститора, задржавање постојећих, да се олакша и помогне инвеститорима приликом нових улагања, компанијама у идентификацији прилика за ширење и нове инвестиције путем нових дјелатности.

Активности би се реализовале путем сарадничке мреже која представља неопходан механизам за рад са постојећим инвеститорима, имајући у виду неопходност сарадње органа свих нивоа власти на рјешавању препрека с којима се у свом пословању сусрећу инвеститори.

Њихов задатак је стварање услова за нова улагања и нове производне линије од оног момента када инвеститори, одабиром конкретне локације за своје пословање, постају дио локалне заједнице.

"Од кључног је значаја да институције на локалном и републичком нивоу подрже постојеће инвеститоре у њиховој намјери да прошире пословање, с циљем помоћи одрживом економском развоју локалне заједнице", наводи се у саопштењу.

Представљање програма постинвестиционе подршке одржава се данас и сутра у Бањи Врућићи код Теслића, а прве пилот посјете инвеститорима планиране су у петак, 15. марта, предузећу "Еденгарден" и компанији "Агарицус" у Источном Сарајеву.