Поште РС остале без 1,7 милиона КМ у спору са Екватором

Поште Републике Српске остале су без 1,7 милиона марака који су потраживале од компаније “Екватор” Ђорђе Давидовића, а по основу камата и купопродајног уговора који су имале са том компанијом, сазнаје портал Капитал.

понедељак, 15 јуна, 2020 / 12:34

Наиме, “Поште” су пред Уставним судом БиХ покушале да оспоре пресуду Врховног суда Републике Српске из 2018. године, који им је ускратио право на наплату камате. Њихова апелација је оцијењена као неутемељена.

Ова прича почиње у августу 2002. године када “Поште” са “Екватором” уговарају куповину пословног простора и паркинга у бањалучком насељу Кумсале за шта том предузећу из Лакташа плаћају аванс од непуних 1,7 милиона КМ.

Објекат је, како стоји у судским списима, купљен без грађевинске и употребне дозволе, па се “Екватор” у купопродајном уговору обавезао како ће неопходну документацију прибавити у року од једне године. Ако то не испуни, “Поште” су имале право једнострано раскинути уговор, а “Екватор” је био дужан вратити новац и надокнадити евентуалну штету.

Међутим, нити је уговор раскинут, нити је штета надокнађена, а анекс уговора којима је Давидовићу продужаван рок за прибављање дозвола је потписан чак седам пута.

Да ствар буде интересантнија умјесто да “Поште” прекину ту агонију, са “Екватором” склапају нови уговор на основу којег своје потраживање од 1,7 милиона компензују кроз кирију од 48.810 марака у згради хотела “Екватор-Славија”, а који је у власништву Давидовића.

Тај простор су “Поште” користиле све до 2011. године, када је константовано да је дуг између “Пошта” и “Екватора” на тај начин компензован.

Међутим, то је по оцјени “Пошта” био дуг само по основу аванса, али не и камата на које су полагали право јер први уговор није испуњен, а које износе исто колико и аванс, 1,7 милиона КМ.

Основни и Окружни суд су пресудили у корист “Пошта”. али се ту испријечио Врховни суд Републике Српске, који је имао другачије мишљење када су камате у питању. Сматрао је како “Екватор” није имао обавезу плаћања камате по основу првог уговора те да је кроз компензацију испунио све своје обавезе према јавном поштанском оператеру.

“Поштама” није преостало ништа осим да поднесу апелацију Уставном суду који се такође сложио са закључком Врховног суда.

“Одбија се као неутемељена апелација „Предузећа за поштански саобраћај Републике Српске“ а.д. Бања Лука поднесена против пресуде Врховног суда Републике Српске”, стоји у судској одлуци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *