Поставка у част Првог свјетског рата

Изложба архивских докумената под називом "Млада Босна и Сарајевски атентат" биће отворена у четвртак у 19 часова у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањoj Луци. Помоћник директора Архива Републике Српске и аутор изложбе Бојан Стојнић рекао је да Архив Републике Српске организује изложбу поводом обиљежавања сто година од почетка Првог свјетског рата. […]

уторак, 27 маја, 2014 / 14:15

Изложба архивских докумената под називом "Млада Босна и Сарајевски атентат" биће отворена у четвртак у 19 часова у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањoj Луци.

Помоћник директора Архива Републике Српске и аутор изложбе Бојан Стојнић рекао је да Архив Републике Српске организује изложбу поводом обиљежавања сто година од почетка Првог свјетског рата. Ово је још само једна у низу изложба архивских докумената урађених на академском и професионалном нивоу, која ће изазвати велико интересовање бањалучке публике.

Подсјетио је да атентат "Младе Босне" на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда представља догађај који је већ сто година у центру пажње, не само научника, публициста и политичара него и широких народних маса. Изложба је, каже, подијељена на пет тематских цјелина: "Млада Босна", "Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата", "Сарајевски атентат", "Јулска криза 1914." и "Страдања Срба у Босни и Херцеговини". Како би јавности приближио тематику поставке о овом важном историјском догађају, Стојнић се осврнуо на све цјелине.

– Посјетиоци ће имати прилику да виде чланак Владимира Гаћиновића "Млада Босна" који је изашао 1911. године у Календару "Просвјете" у вријеме кад је тај покрет тек почињао и још био далеко од значаја који је касније добио. Поред тога, биће изложен и чланак Боривоја Јевтића, такође омладинца, објављен под истим насловом у "Босанској вили" 1913. године, а односио се на ондашње младе босанске књижевнике – казао је Стојнић.

Објаснио је да у другом циклусу "Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата", акценат стављен на "оца Младе Босне", Владимира Гаћиновића. Његове главне мисли, у једном чланку на почетку Првог свјетског рата, коментарисао је и пјесник Тин Ујевић, који их је описао и као "велико ужасавање од рата". Битни подаци сажети су и у циклусима "Јулска криза 1914." и "Страдања Срба у Босни и Херцеговини".0 КОМЕНТАРА

  1. Још да сте написали до ког датума је отворена изложба, било би попуније. Значи, фактички у четвртак, и опредјељења су да траје цијелу боћ, иако су препознали да би трњбало бити 15дана?:)