Послодавци отпуштали труднице

БАЊА ЛУКА – У првих шест мјесеци ове године у Републици Српској је више од 30 трудница добило рјешење о престанку радног односа, подаци су Инспекције рада и заштите на раду РС. "У овом временском периоду Инспекција рада и заштите на раду у Инспекторату РС примила је више од 30 захтјева за провјеру регуларности добијених […]

уторак, јул 14, 2009 / 16:40

БАЊА ЛУКА – У првих шест мјесеци ове године у Републици Српској је више од 30 трудница добило рјешење о престанку радног односа, подаци су Инспекције рада и заштите на раду РС.

"У овом временском периоду Инспекција рада и заштите на раду у Инспекторату РС примила је више од 30 захтјева за провјеру регуларности добијених рјешења о отказима, које су трудницама уручили послодавци", истакла је портпарол ове инспекције Душка Макивић.

Према њеним ријечима, послије изласка инспектора на терен и спроведене истраге велики број трудница враћен је на своја радна мјеста.

"Тешко је говорити о појединачним случајевима и разлозима због којих су труднице добијале отказе, али је потребно истаћи да је велики број њих, по инспекторовој анализи стања враћен на првобитно радно мјесто", нагласила је Макивићева.

Макивићева је истакла да ће инспектори у случају Слађане Јанче из Бањалуке, изаћи на терен у наредна два дана, након чега ће се знати више детаља о овом случају, гдје је трудница добила отказ два дана пред одлазак на редовно трудничко боловање путем поште на кућну адресу, без икаквог објашњења.

Она је радила је као фризерка у Кући љепоте "Николета", а након добијеног отказа жалила се на одлуку послодавца Инспекцији рада.

Портпарол Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Бранка Шљивар, истакла је да послодавци морају да буду максимално обазриви према трудницама које се налазе у сталном радном односу.

"Послодавци морају да имају разумијевања за стање у коме се труднице налазе, али и да буду свјесни свих законских олакшица и привилегија које уживају жене док се налазе у другом стању", рекла је Шљивар и подсјетила да је на подручју РС евидентан низак наталитет.

Свака жена која за вријеме трудноће добије рјешење о престанку радног односа има, истакла је Шљиварева, право да се обрати Инспекцији рада.

"Послије добијеног рјешења о отказу свака трудница може да се обрати Инспекцији рада како би се утврдило да ли је отказ добијен по закону или не. У случају да се утврди да је на њено мјесто послије отказа запослена друга особа, трудница своја права може да тражи путем суда јер закон штити у тој ситуацији из разлога што послодавац крши законске одредбе", рекла је Шљиварева.

Она је додала да до отпуштања трудница може доћи само ако пропада цијела фирма и ако све отпуштају, у том случају она треба да буде посљедња отпуштена.

Према закону о раду објављеном у Службеном гласнику РС, послодавац не може да одбије да запосли жену ако је трудна, нити јој може дати отказ, али је може привремено распоредити на друго радно мјесто..Оставите одговор