Послодавци: Крајње је вријеме за нови закон о раду

У Републици Српској је сазрело вријеме за усвајање новог закона о раду, који би био усклађен са законодавством ЕУ, иначе ће остати "пусто острво", сматра предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Предраг Згоњанин. Он је истакао да грубо кршење радне дисциплине мора значити аутоматски отказ за радника, без права на помиловање, умјесто да дисциплинска комисија […]

понедељак, 4 марта, 2013 / 09:58

У Републици Српској је сазрело вријеме за усвајање новог закона о раду, који би био усклађен са законодавством ЕУ, иначе ће остати "пусто острво", сматра предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Предраг Згоњанин.

Он је истакао да грубо кршење радне дисциплине мора значити аутоматски отказ за радника, без права на помиловање, умјесто да дисциплинска комисија и правосуђе таквој особи увијек пружају другу шансу.

"Огроман дио радника поштено одрађује свој посао и зарађује плату, али у свакој фабрици имате групу нерадника који су увијек незадовољни шта год послодавац да учини. Они воле да избјегавају обавезе, да не дођу на посао на вријеме, да остану на паузи и по два сата. Ту нам клаузуле постојећег Закона о раду страшно сметају. Послодавци морају доћи у ситуацију да плаћају само за рад, а не и за нерад. Ако плаћамо 40 или 50 запослених који не доприносе стварању нове вриједности, тиме су оштећене и стотине радника које доприносе", рекао је Згоњанин за "Независне новине".

Он је навео да, према постојећем закону, послодавац не може да отпусти радника без дисциплинске комисије, чак и у случају грубог кршења радне дисциплине, попут конзумације алкохола, недоласка на посао или непријављивања боловања, истичући да је члан дисциплинске комисије обавезно из синдиката и увијек настоји да и најгоре кршење радне дисциплине оквалификује прекршајем за новчану казну и да радник добије нову шансу.

"Послодавци не желе смањити права радника, већ само да их прилагодимо правима радника у ЕУ, којој, ваљда, сви тежимо и са којом смо потписали Споразум о стабилизацији и придруживању. Не смијемо остати пусто острво у Европи. Морамо дозволити слободан проток новца, капитала и радне снаге, јер ћемо у супротном остати изоловани", поручио је Згоњанин0 КОМЕНТАРА