Посљедњих осам година вриједност долара непрекидно пада

У току ове седмице на лондонском тржишту остварен је рекордни ниво цијене злата од 1.063,95 долара за фину унцу. Неки аналитичари сматрају да овако високе цијене неће још дуго бити одрживе, што је крај седмице и показао. Америчка банка Ј.П. Морган Чејс (J.P.Morgan Chasе) објавила је прије пар дана своју процјену кретања цијене злата и […]

субота, октобар 17, 2009 / 11:51

У току ове седмице на лондонском тржишту остварен је рекордни ниво цијене злата од 1.063,95 долара за фину унцу. Неки аналитичари сматрају да овако високе цијене неће још дуго бити одрживе, што је крај седмице и показао.

Америчка банка Ј.П. Морган Чејс (J.P.Morgan Chasе) објавила је прије пар дана своју процјену кретања цијене злата и њени аналитичари сматрају да ће злато до краја ове године варирати око 1 000 долара за унцу, а у 2010. години ће се кретати између 1.050 i 1.100 долара за унцу. Крај седмице доноси неочекивани преврат што се кретања злата тиче и његова пад на ниво од 1.044 УСД за унцу, упркос наставку пада долара.

Резултати истраживања Емила Минева, бугарског академика, указали су на чињеницу да би једна балканска земља – Бугарска могла имати око 950 тона неистражених резерви злата у области Перника. Таква сазнања подстакла су бугарску Владу на покретање истраживања у тој области.

Нафта поскупљује, долар пада

Цијене нафте наставиле су да расту и ове седмице и тако су у петак на тренутак прешле границу од 78 долара за барел. Седмодневни раст цијене нафте у процентима је износио 8,5% и највећим дијелом је био узрокован и даље слабим доларом и неочекиваним смањењем залиха.

Вриједност америчког долара у посљедњих осам година готово непрекидно пада. Током 2001. године за један долар у просјеку морало се издвојити око 2,185041 КМ, док је у 2009. години до сада у просјеку било довољно издвојити oko 1,425688 КМ за јединицу ове валуте. Паду ове валуте током посљедњих неколико седмица допринос су дала и нагађања око тога како би водеће економске силе своје девизне разерве могле пребацити у наредном периоду на неку другу валуту или корпу валута. У односу на почетак октобра када се доларом трговало по вриједности од 1,350711 КМ, сриједа и четвртак доносе вриједност долара од 1,306500 КМ у посљедњих 14 мјесеци.

Кинеска Централна Банка, која има највише девизне резерве на свијету, саопштила је да су њене резерве достигле рекордних 2.273 милијарде долара септембру мјесецу. Ове резерве интензивно расту захваљујући огромним трговинским суфицитима и приливу страних инвестиција. Јачање кинеског јуана према долару привлачи додатне стране инвестиције у акције, некретнине и другу имовину.

АУРЕУС тим за Фронтал.РС
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *