Посљедњи покушај наплате 21 милиона ПДВ-а од 18 фирми

У посебној шеми дужника ПДВ-а која представља посљедњи расположиви механизам Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да покуша наплатити порез на додату вриједност тренутно се налази 18 обвезника који држави дугују више од 21 милион марака.

петак, октобар 7, 2016 / 12:05

У посебној шеми дужника ПДВ-а која представља посљедњи расположиви механизам Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да покуша наплатити порез на додату вриједност тренутно се налази 18 обвезника који држави дугују више од 21 милион марака.

Посебна шема значи да сви порески обвезници ПДВ морају уплаћивати директно на рачун УИО умјесто на рачун фирме која се налази у посебној шеми, а са којом они сарађују.

Највећи ПДВ дужник који се налази у посебној шеми је „Петрол“ из Љубушког са 4,8 милиона КМ дуга, а слиједе га „Агрокомерц“ из Велике Кладуше са 3,6 милиона КМ, „Хепок-Винарија“ Љубушки са 2,6 милиона КМ као и „Фармер“ Месна индустрија из Широког Бријега и бањалучка „Фруктона“ које дугују по више од два милиона марака.

У УИО кажу да поступак за увођење посебне шеме дужника по службеној дужности покреће Група за принудну наплату при регионалном центру на чијем подручју порески обвезник има сједиште ако постоје индиције да би то заштитило значајан износ пореских прихода.

„Посебна шема дужника се уводи и како би се спријечило акумулисање дугова, на примјер, ако се дуг неког пореског обвезника константно увећава, ако обавезе не могу да се наплате принудним путем, ако подаци из пореских пријава указују да обвезник врши опорезиви промет, а да не измирује обавезе по основу ПДВ-а“, каже начелник Одјлејења за комуникације УИО Ратко Ковачевић.

Додао је и да дужник је обавезан да рјешење којим се утврђује обавеза плаћања по посебној шеми истакне у пословним просторијама на видно мјесто заједно с увјерењем о регистрацији за ПДВ

Ипак, подаци УИО показују да ни у посебној шеми није много дуга наплаћено. У задње двије и по године наплаћено је свега 1,2 милиона КМ.

С обзиром на то да је већина фирми које се налазе на списку у стечају или је стечај чак и закључен питање је и да ли ће и колико од овог дуга УИО успјети да наплати.

Ковачевић каже да је је спровођење поступка посебне шеме дужника законска обавеза УИО путем које су наплатили онолико колико је било могуће.

„Ако су испуњене претпоставке да неко уђе у посебну шему, ми га уводимо. Један дио обавеза је наплаћен, али чињеница је да значајан дио обавеза није наплаћен, али то је законски прописано и ми у складу са тим и радимо“, истакао је Ковачевић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *