Посљедњи извјештај о Заливу свиња још увијек у тајности

Више од 50 година након фијаска у Заливу свиња, влада САД и даље настоји да сачува тајне о неуспелом покушају свргавања кубанске владе. Правник администрације америчког председника Барака Обаме покушао је ове недеље да те документе одржи „строго поверљивим“. Архив за националну безбедност, приватна истраживачка установа, настоји да примора владу да обелодани пети, последњи интерни […]

недеља, 15 децембра, 2013 / 14:06

Више од 50 година након фијаска у Заливу свиња, влада САД и даље настоји да сачува тајне о неуспелом покушају свргавања кубанске владе. Правник администрације америчког председника Барака Обаме покушао је ове недеље да те документе одржи „строго поверљивим“.

Архив за националну безбедност, приватна истраживачка установа, настоји да примора владу да обелодани пети, последњи интерни извештај о Заливу свиња. Четири претходна објављена су на основу закона о доступности информација.

Пера ЦИА-них историчара између 1973. и 1984. године записала су целокупну хронику догађаја, након сопствене истраге о томе како инвазија кренула наопако.

Две године након Кубанске револуције у којој је свргнут председник Фулгенсио Батиста, иначе савезник САД, међу америчким законодавцима расла је напетост због новог шефа кубанске владе – Фидела Кастра.

Зато је, према плану председника САД Двајта Ајзенхауера и његовог наследника Џона Ф. Кенедија, ЦИА обучавала кубанске избеглице да делује као паравојне снаге, како би у изненадном нападу узурпирале кубанске трупе у Заливу свиња.

План је пропао из више разлога, а 1.500 кубанских избеглица које је ЦИА обучавала убијено је и пре него што су стигли до обале.

Кастрова влада, морално ојачана после победе, учврстила је своје социјалистичко опредељење.

ЦИА-ино тумачење тог догађаја, међутим, остаје обавијено велом тајне. Адвокат Обамине администрације Мичел Цеф рекао је пред судом да "проток времена није учинио документе јавним" и да ЦИА има право на ту привилегију.

После објављивања претходног извештаја ЦИА-е о Заливу свиња, план инвазије је наишао на оштар прекор од почетка до краја, посебно погрешне процене.

Судија Џудит Роџерс, међутим, упозорила је адвокате да могућност ЦИА да одржи документе ван закона о доступности информација "нису бескрајне". На пример, по закону, председнички списи постају јавни већ 12 година након завршетка мандата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *