Посљедица колонизације: Србија надмашила увоз робе из Хрватске

Србија први пут није у минусу и у првих седам мјесеци ове године далеко је надмашила увоз робе из сусједне државе.

недеља, октобар 2, 2016 / 15:49

Србија први пут није у минусу и у првих седам мјесеци ове године далеко је надмашила увоз робе из сусједне државе.

Све до ове године Хрватска је у робној размјени са Србијом “водила”, али судећи по прелиминарним подацима Државног завода за статистику Хрватске, Србија први пут није у минусу и у првих седам мјесеци ове године далеко је надмашила увоз робе из сусједне државе.

По тим подацима, Србија је у Хрватску у првих седам мјесеци извезла робу вриједну 256,5 милиона евра, што је раст од 13,9 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. Истовремено, хрватски извоз у Србију износио је 244,7 милиона, што значи да је био свега 0,2 одсто виши него лани.

Рачуница показује да је Србија у првих седам мјесеци ове године у робној размјени с Хрватском у плусу 11,8 милиона евра, док се хрватски плус, одржаван годинама, топи. Оно што је прије деценију и по било незамисливо, сада се догађа: у Хрватској се све више продаје роба из Србије.

Такође, већој робној размјени с Хрватском допринио је и долазак великих хрватских компанија Агрокор и Атлантиц група које овде на велико производе и ту робу извозе у матичну државу.

Економиста Жељко Ловринчевић с Економског института у Загребу објашњава да је неспорно да се суфицит који Хрватска годинама има у робној размјени са Србијом смањује.

“То је примарно посљедица “шетања” великих система, попут Агрокора и Атлантиц групе, који тамо све више производе, док се на хрватском тржишту све више троше производи који се производе у Србији“, оцијенио је Ловринчевић.

Велику улогу у томе има и јак хрватски туристички сектор јер он увози прехрамбене производе из Србије. У будућности треба очекивати наставак тренда раста увоза из Србије.

Ако вас занимају детаљи

Подаци Државног завода за статистику Хрватске слажу се с подацима које је Дневник добио из Привредне коморе Србије, из којих произлази да је Србија у првој половини године извезла робу вриједну 256,6 мил евра, што је скоро 14 одсто више него 2015.

Србија је у Хрватску највише извезла катодне цијеви и секције катода – 8,89 одсто укупног извоза, електричну енергију – 3,24 одсто, сунцокретово уље – 2,91 одсто, моторни безнин – 2,38 одсто, балоне, боце, бочице и сличне производе од пластичне масе – 1,53 одсто, полиетилен специфичне густине мање од 0,94 – 1,39, затим полиетилен већи од 0,94 – 1,31, женске купаће костиме – 1,25, грудњаке и остали веш – 1,20 и погаче уљане и остале чврсте остатке од соје – 1,17 одсто.

У истом период Србија је из Хрватске смо увезла цемент портланд – 6,21 одсто, дјелове за сједишта од осталих материјала – 4,87 одсто, уреу – 4,53, лака уља и производе за прераду – 4,33, препарате за ручно прање рубља и посуђа – 2,74, производе за исхрану – 2,49 , тестлајнер – 1,95, електричну енергију – 1,67, цигарете које садрже дуван – 1,61 и боце од обојеног стакла – 1,55 одсто.

Уколико се структура анализира по секторима, у овој години, кажу у ПКС-у, до раста је дошло код извоза хране и живих животиња, пића и дувана, сирових материја, хемијских производа, машина и транспортних уређаја, израђених производа сврстаних по материјалу, разних готових производа. Истовремено, код свих ових сектора дошло је до пада увоза.

У Привредној комори Србије истичу да се у овој години у Хрватску највише извози рафинисани бакар, електрична енергија, јестиво уље од сунцокрета, полиетилен и женски купаћи костими. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *