Послије Кима Ким

Ким Џонг Ун, трећи и најмлађи син Ким Џонга Ила и његове треће супруге, плесачице Ким Јанг Хи, наслиједиће преминулог диктатора Сјеверне Кореје. Џонг Ун рођен је 8. јануара 1984. године, а за свијет је већа непознаница од оца. Ким Џонг Ун је похађао међународну школу на енглеском језику у Швајцарској до 1998. године, али […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 12:29

Ким Џонг Ун, трећи и најмлађи син Ким Џонга Ила и његове треће супруге, плесачице Ким Јанг Хи, наслиједиће преминулог диктатора Сјеверне Кореје. Џонг Ун рођен је 8. јануара 1984. године, а за свијет је већа непознаница од оца.

Ким Џонг Ун је похађао међународну школу на енглеском језику у Швајцарској до 1998. године, али под псеудонимом Пак-Чол, а његови школски другови испричали су медијима да се будући предсједник Сјеверне Кореје представљао као син возача.

Пријатељи из тог периода описивали су га као стидљивог и некомуникативног, изразито такмичарског карактера посебно када је реч о спорту.

Новине су писале да је волио кошарку и да црта карикатуре, а школско особље га се сјећа као неког ко је волио скијање и холивудске опасне момке као Жан Клод Ван Дама.

 У Швајцарској је боравио до почетка 2000.године када је, како тврде тадашње колеге, нестао.

Дуги низ година само једна његова фотографија била доступна јавности, претпоставља се из периода када је имао само 11 година. Тек у јуну 2010. године непосредно прије него што је званично проглашен насљедником свог оца објављене су његове фотографије из периода док се школовао у Швајцарској.

 Џонг Ун је 28.септембра 2010. именован за потпредсједника Централне војне комисије и Централног комитета Радничке партије.

Прва фотографија Ким Џонга Уна као одрасле особе је групна фотографија објављена септембра 2010, на крају партијске конференције, гдје сједи у првом реду, два мјеста од свог оца.

 Он је 10. октобра 2010. заједно са оцем присуствовао прослави 65. годишњице Радничке партије. Ово је на неки начин била потврда да ће Џонг Ун наслиједити оца.

Ким Џонг Ун је већ промовисан у генералски чин, али многи сматрају да је сувише млад и неискусан да би водио државу већ сада. Међутим, високи функционер владајуће партије Хјонг Соп Јанг, називајући Ким Џонг Уна "младим генералом", нагласио је да је 24 милиона Сјевернокорејаца "поносно што, из генереције у генерацију добијају велике лидере".

 Од 2010. пропагандна машинерија Сјеверне Кореје је кренула да гради око Џонг Уна исти култ личности који је пратио и његовог оца и дједа Ким Ил Сунга, оснивача и "вјечнога вођу" Сјеверне Кореје који је умро 1994.

 Званична сјеверокорејска агенција КЦНА је објавила да земља "мора да вјерно дубоко поштује угледног друга Ким Џонг Ила". Сјеверна Кореја је данас позвала 24 милиона својих становника да стану иза Ким Џон Уна док тугују за врховним вођом Ким Џон Илом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *