Последњи испраћај Маргарет Тачер

Последњи испраћај некадашње британске премијерке Маргарет Тачер, познате као "Челична лејди", завршен је данас у Катедрали Светог Павла у Лондону, у присуству 2.300 људи, међу којима су били и краљица Елизабета Друга, њен муж, војвода од Единбурга Филип и премијер Дејвид Камерон. Бискуп Лондона Ричард Чартрес, који је одао пошту конзервативној премијерки која је предводила […]

среда, 17 априла, 2013 / 15:36

Последњи испраћај некадашње британске премијерке Маргарет Тачер, познате као "Челична лејди", завршен је данас у Катедрали Светог Павла у Лондону, у присуству 2.300 људи, међу којима су били и краљица Елизабета Друга, њен муж, војвода од Единбурга Филип и премијер Дејвид Камерон.

Бискуп Лондона Ричард Чартрес, који је одао пошту конзервативној премијерки која је предводила британску владу од 1979. до 1990. рекао је да она и данас буди снажне емоције, 23 године пошто је отишла са функције.

"Мноштво супротстављених мишљења стекло се око госпође Тачер, која је постала симболична фигура, чак и ‘изам’ (тачеризам). Данас су остаци стварне Маргарет Хилде Тачер овдје. Свакако има простора за расправу о (њеној) политици и оставштини… али овдје и сада није ни вријеме ни мјесто", рекао је Чартрес.

Више од 700 војника, морнара и особља ваздухопловних снага стајало је дуж пута до катедрале, а око 4.000 полицајаца било је на дужности.

Посматрачи који су се налазили дуж тог пута аплаузом и јецајима су реаговали како је пролазио ковчег са земним остацима Тачерове, коју су пратили млади војници, морнари и ваздухопловци.

Неки људи су, међутим, изразили тихи протест, окрећући леђа ковчегу Тачерове. Један човјек је носио транспарент на коме је писало "Почивај у срамоти".

Међу присутнима који су стајали дуж руте којом је пролазио ковчег долазило је, такође, до расправа између присталица и противника Тачерове.

Унутар Катедрале Светог Павла, краљица Елизабета Друга и њен супруг принц Филип били су међу присутнима који су дошли да одају последњу пошту бившој премијерки.

Испраћају Тачерове присуствовали су и њене политичке колеге, као и ривали, али и високи званичници из цјелог свијета, међу којима 11 премијера, као и бивши амерички државни секретари Хенри Кисинџер и Џорџ Шулц.

Ожалошћени су у цркву улазили уз музику британских композитора, међу којима су били и Едвард Елгар и Ралф Вон Вилијамс, а током службе су се могле чути црквене химне и одломци из Библије које је изабрала сама Тачерова, чији отац је био бакалин, а одрасла је у методистичкој породици у којој је морало тешко и пуно да се ради.

Њена ћерка Аманда Тачер прочитала је одломак из Посланице Ефешанима из Новог завјета.

Старијешина Катедрале Светог Павла Дејвид Ајсон подсјетио је на "храброст, постојаност и рјешеност Тачерове да постигне оно у шта је вјеровала да је права ствар за опште добро".

Прије опроштајне службе, ковчег са остацима Тачерове довезен је из Парламента до цркве Светог Климента данског, гдје су се од ње опростили вјерници.

Ковчег је потом умотан у заставу Велике Британије и прекривен бјелим ружама и поруком њене дјеце у којој је писало "Вољеној мајци, која ће увијек остати у нашим срцима", и на лафету, који је вукло шест црних коња, превезен до Катедрале.

Тачеровој су током церемоније сахране одате све војне почасти, што није уобичајено приликом државних сахрана.

То је изазвало гнев неких Британаца који сматрају да је њена политика подјелила земљу и социјално и економски.

"Као и свако други, она заслужује пристојну сахрану, али не на рачун пореских обвезника", оцјенила је једна од противница Тачерове.

Премијер Дејвид Камерон, међутим, инсистирао је да је оваква церемонија "одговарајуће одавање поште великој премијерки која је поштована широм света".

Неке уважене личности нису присуствовале, попут бивше прве даме САД Ненси Реган, чији је муж Роналд имао близак однос са Тачеровом, као ни бивши совјетски лидер Михаил Горбачов. Њемачка канцеларка Ангела Меркел послала је министра спољних послова, а Клинтонови и Бушови су одбили да дођу.

Кремација Маргарет Тачер, којој ће присуствовати само чланови породице, биће одржана касније данас.0 КОМЕНТАРА