После сукоба током ноћи, улице Турске освануле мирне

Четвртог дана најжешћих антивладиних демонстрација, демонстранти у већим градовина Турске ноћас су се сукобили са полицијом, а неки од њих су запалили сједиште владајуће АК партије, али су улице јутрос мирне. У западној луци Измир демонстранти су ноћас бацили запаљиве бомбе на сједиште АК партије и на снимку објављеном на телевизији види се како гори […]

понедељак, јун 3, 2013 / 09:13

Четвртог дана најжешћих антивладиних демонстрација, демонстранти у већим градовина Турске ноћас су се сукобили са полицијом, а неки од њих су запалили сједиште владајуће АК партије, али су улице јутрос мирне.

У западној луци Измир демонстранти су ноћас бацили запаљиве бомбе на сједиште АК партије и на снимку објављеном на телевизији види се како гори дио зграде. Ватрогасци су, у међувремену, угасили пожар.

Демонстранти су чупали заклоне на аутобуским станицама, каменице из тротоара и уличе знаке да би направили барикаде у главној улици поред Босфорског мореуза у Истанбулу, која је ноћас била поприште најтежих сукоба, а зидови су исписани графитима.

Улице око канцеларије премијера Реџепа Тајипа Ердогана у Истанбулу су затворене, а полиција је јутрос у зору употријебила сузавац да растера демонстранте, наводи Ројтерс.

У главној улици близу Ердоганове канцеларије један демонстрант се довезао малим механичким багером до полиције, док су остали демонстранти ишли за њим. У оближњој џамији лекари су пружали помоћ повријеђенима.

Полиција је упала у тржни центар у центру Анкаре гдје су демонстранти пронашли уточиште и привела је неколико стотина људи.

Министар унутрашњих послова Муамер Гилер је изјавио да је више од 1.700 људи ухапшено широм земље од почетка протеста, али да је већина ослобођена, преноси АФП.

Он је додао да је 58 цивила и 115 припадника снага безбједности повријеђено током вишедневних демонстрација.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово је почетак стварања курдске државе. Сјеверни Ирак, Источна Турска и дио Сирије улазе у нову државу под америчким покровитељством.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *