Посланици руше све рекорде, платама

Центар за и истраживања и студије ГЕА поново је од државног и ентитетских парламената затражио да се преиспитају начини утврђивања плата посланика и делегата, које су и до шест пута више од просјечних плата. Овај центар, прошле године је урадио истраживање у којем је наведено да посланик у Парламенту БиХ само по основу плате и […]

субота, 16 јула, 2011 / 16:15

Центар за и истраживања и студије ГЕА поново је од државног и ентитетских парламената затражио да се преиспитају начини утврђивања плата посланика и делегата, које су и до шест пута више од просјечних плата.

Овај центар, прошле године је урадио истраживање у којем је наведено да посланик у Парламенту БиХ само по основу плате и паушала има мјесечна примања око 5.140 марака, што је 6,6 просјечних плата или чак 15,4 просјечних пензија у БиХ.

Мјесечна примања посланика и делегата у Парламенту ФБиХ у 2010. години била су 3.226 КМ, односно 4,1 просјечна плата или 9,4 пензије.

Најнижа примања имају посланици у Народној скупштини Републике Српске и Вијећу народа РС, која износе 2.678 КМ, односно 3,7 просјечних плата или 8,4 пензије.

Иако је ГЕА лани свој извјештај послала парламентима добили су повратну информацију само да је потребно сачекати конституисање нове власти за разматрање и примјену препорука.

Предсједник ГЕА Владислав Јаковљевић рекао је да је извјештај показао прекомјерну висину и неусклађеност плата парламентараца те нетранспарентност процеса њиховог утврђивања.

Он је нагласио да је у скоро свакој анализираној земљи посланичка плата не прелази три просјечне зараде.

“У три обрађена парламента на државном и ентитетском нивоу просјек је знатно виши од тога, јер су неке плате пет, шест па и седам пута више од просјечних плата”, рекао је Јаковљевић.

Он је нагласио да је поразно да до сада није било изјашњавања институција власти о овој теми.

“Не помичемо се са мртве тачке и све то споро иде. Постоје иницијативе, али ствари не иду даље”, рекао је Јаковљевић.

У Вијећу народа РС и Народној скупштини у петак су казали да нису добили анализу ГЕА, док из осталих институција нисмо успјели добити одговор.

У истраживању је наглашено да висина посланичке плате у европским земљама, које су анализиране, као што су Норвешка, Њемачка, Словенија, Литванија, Белгија, па и у Европском парламенту, ни у једном случају не прелазе износ од три просјечне плате. Иста ситуација је и у Србији и Хрватској.

“Овакав несразмјер између висине посланичких плата и животног стандарда грађана у БиХ указује на озбиљне проблеме и недостатке у функционисању постојећих модела утврђивања плата у наведеним домаћим парламентима”, наведено је у извјештају.

Додаје се да у садашњим моделима кључну улогу у процесу одлучивања о висини плата имају административне комисије парламената, чији су чланови сами посланици и делегати.

“То значи да посланици и делегати сами одлучују о својим платама”, пише уизвјештају.

Наглашава се да сви наведени недостаци указују на потребу хитне реформе система утврђивања плата домаћих парламентараца, с циљем добијања ефикаснијег, фискално одговорног и дугорочно одрживог система.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Никола Баштинац изјавио је да би посланичке плате требало смањити због солидарности са грађанима, али да то носи и опасност.

“Смањивањем плата посланицима можемо увести корупцију у парламенте и омогућити неким интересним групама да утичу на доношење одлука које неће бити од општег друштвеног интереса”, рекао је Баштинац и додао да би требало покушати наћи границу солидарности, а да се не угрози доношење закона.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Борислав Бојић рекао је за “Глас Српске” да је увијек подржавао идеје за корекцију плата у складу са економском моћи земље, али да његова странка нема капацитет ни на једном нивоу у БиХ да нешто промијени.

“Тај приједлог треба упутити у парламентарну процедуру и претпостављам да ће и друге партије то подржати”, рекао је Бојић.

Он каже да плате парламентараца нису једино мјесто гдје се расипа новац из буџета.

“Не бих то посматрао као издвојено питање када је ријеч о штедњи, него у контексту потребе да се у ситуацији каква јесте понашамо рационално и штедимо гдје год је то могуће, а могуће је и на платама које су нереално високе”, рекао је Бојић.0 КОМЕНТАРА

 1. Ма, овај Баштинац је сјајан!!!

  Као, не дирајте посланичке плате да се не би искварили, корумпирали, ахахахаха!!

  Иначе су сви редом истинске моралне громаде, људи од образа који све раде за опште добро и за добро народа само су људи тупави па то, још увијек, не виде…Па, они би радили и без надокнада, сигурна сам…добричине x-(

  Никола, шта мислите да се солидаришете стварно са народом и да смањите плату на 5 стоја, ал` да је не примате сваки мјесец већ, рецимо, да вам касни по мјесец-два?!

 2. Баштинац је ЧОВЈЕК за ДИВЉЕЊЕ!!! Не могу да вјерујем да овакав одговор неко може дати. Запањен сам!

  Ово је још један доказ да је политика код нас НАЈИСПЛАТИВИЈИ БИЗНИС! Уложиш 80-100000 да уђеш у парламент, изађеш са 130000 послије 4 године, а ништа не радиш.

 3. “Смањивањем плата посланицима можемо увести корупцију у парламенте и омогућити неким интересним групама да утичу на доношење одлука које неће бити од општег друштвеног интереса”

  B-)

  генијално…хехехехе, овако се чува парламент од корупције, паре су ту само мали ситни коректор!?
  јбт ово је или за лудницу или за затвор, трећег нема!

 4. Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Никола Баштинац изјавио је да би посланичке плате требало смањити због солидарности са грађанима, али да то носи и опасност.“Смањивањем плата посланицима можемо увести корупцију у парламенте и омогућити неким интересним групама да утичу на доношење одлука које неће бити од општег друштвеног интереса”, рекао је Баштинац и додао да би требало покушати наћи границу солидарности, а да се не угрози доношење закона.“

  KOLIKO ČOVJEK MORA BITI BEZOBRAZAN DA IZJAVI OVAKO NEŠTO !!!
  NJIMA TREBA 3000-4000 DA BI BILI POŠTENI KAO DA SE LOPOVLUK PODRAZUMIJEVA PA SE POŠTENJE MORA PLAĆATI 3000 KM I VIŠE A ONI ĆE DA ZAPRIJETE DAJTE NAM JOŠ ILI ĆE MO BITI NEPOŠTENI !!!
  A SIROTINJA MORA BITI SITA SA 320 PENZIJE VALJDA SE PODRAZUMIJEVA DA SU SITI OD VAZDUHA PA IM NE TREBA NOVAC ZA HRANU !!!! J…EM LI VAM MAJKU LOPOVSKU !!!

 5. Послије овакве анализе, стварно ми се зацрнило пред очима, ‘ајде једна иницијатива нас фронталоваца, ево ја предлажем да ми истуримо свог кандидата на следећим изборима и побједимо ову багру.

  Наш кандидат ће бити Кочићев Јаблан! Лијеп домаћи во, рентабилан, поштен и патриотски опредјељен, а за оно дизање руке (у његовом случају репа, због мале специфичности ситуације) не требају му паре, већ нешто мало сијена!
  Гласајте за Јаблана!

 6. Смањивањем плата посланицима можемо увести корупцију у парламенте и омогућити неким интересним групама да утичу на доношење одлука које неће бити од општег друштвеног интереса”

  Još ne mogu sebi da dođem od ove izjave !!! Kako će korupcija ući u parlament ako tamo sjede čestiti ljudi koji ne bi prodali obraz (državu) ni za šta kuku kuku ?? Narod(stoka) bira lopove u parlament pa lopovima daje ogromne plate da bi ti lopovi za 4 godine mandata pokušali da budu pošteni !!! Kuku kuku otvaraj se zemljo da propadnemo svi u tebe !!!!!! A KAD DOĐE NEKO KO NE ŽALI DATI MILIONE DA KUPI NAŠ PARLAMENT (DRŽAVU) POŠTENJE VRIJEDNO 3000-4000 KM ODE NA BERZU I JOŠ SE PITAMO ŠTO NAM TAJKUNI POKUPOVAŠE I UNIŠTIŠE SVAKO PREDUZEĆE A STOKA NA ULICU

 7. Е, рођаци, ови графикони од госпође Геје су нам слика за личну карту наше државе!
  А извала благо ретардираног посланика који се плахо пуно зноји (к’о вактиле – Муфид Мемија) јесте пословица свих демагога који су се прошетали по грбачи овог народа од тите наовамо. Бојић му је одмах за петама, јер, што би се он ту нешто грчио кад имају ови са власти да сербез пљуну у лице „радног народа“…B-)
  А и народ није нешто радан, ове плате се набацују већином из царина и акциза и нешто пореза увозничког лобија…

  Докле год они САМИ одлучују колико ће заграбити… Још би смо могли рећи и да имају образа! Шта им фали да одрежу по ценера таузенки сваком?B-)

 8. Док ми разбијамо главице и бринемо се за ових пар десетина ликова… на терену имамо озбиљан проблем на који нико не обраћа пажњу. Потпуно поремећен систем вриједности у којем чистачица у Телекому има већу плату од машинског инжењера у привреди…, у којем моја фризерка заради двособан стан у центру града за 5 година и плати га кеш ловом, нема кредита, ништа, кеш…, а млади брачни пар високо образованих отплаћује исти до краја живота, ако добије прилику да дође до кредита…

 9. anja banja luka, 17.07.2011. 01:37:42

  Anja Telekom je privatna firma a i tvoja frizerka se bavi privatnim biznisom.

  Bolje pogledaj polupismene zatvorske stražare sa tri razreda srednje škole kojima ministarstvo pravde daje platu od 1000 KM ili medicinske sestre i koje imaju platu od 1000 KM sa svoja četiri razreda medicinske srednje škole pa onda upoređuj sa mašinskim inžinjerima i ostalim visoko obrazovanim ljudima koji rade za 600-700 KM ako uopšte i rade !!! Takođe treba dodati i policajce prašinare koji imaju 950 KM sa svojim srednjoškolskim diplomama !! Tano u ovoj nadžak državi imamo situaciju da medicinska sestra, policajac ili zatvorski čuvar sa svojim srednjoškolskim diplomama imaju veću platu od profesora koji su im predavali u srednjim i osnovnim školama !!!
  Ali voli Mile policiju da ga čuvaju a i imaih dosta valjaju ko biračko tijelo i oni i medicinari !!!

 10. Вјероватно Баштинац није никад чуо за ове људе:

  …“Po podacima koje je nedavno objavio poslovni portal Capital.ba, 10 najvećih dužnika duguje državi više od 282 miliona maraka. Najveći dužnik je Rafinerija nafte Brod s reprogramiranim dugom od 126,3 miliona KM, zatim „Novotex“ Trebinje, u stečaju, s dugom za poreze i doprinose od 44,2 miliona KM. „Nestro Petrol“ Banjaluka duguje 17,3 miliona i obaveze su reprogramirane, „Darko-produkt“ Laktaši 14,7 miliona (status firme nesolventan), a banjalučka „Elektrokrajina“ trenutno duguje 11,1 milion maraka…“

  http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/266156/Milioni-zarade-a-porez-na-rate

 11. Малоприје пробудих се и поново прочитах овај текст. Све ми се смучило. Овако не иде даље. Потајно сам се надао да ће бити боље, али сад сам сигуран да док су ови људи на власти нама нема просперитета! Добили смо безвизни режим који можеш мачку о реп окачити, кад немаш новца да путујеш ни до Лакташа.

  Вријеме је да се окрене нови лист са новим људима.

 12. Телеком јуче није била приватна фирма па је било овако! То важи и за јавна предузећа!

  Да се ја лично питам медицинска сестра би имала већу плату од наставника у основној школи нпр. Посао који она обавља, одговоран, претежак (треба да се види шта сестра нпр. на хирургији ради… свака им част!!!), док овај наставник буквално лежи пола године, ево сада 3 мјесеца, лежао је зимус за вријеме зимског распуста, лежао је и за вријеме прољећног, никоме не одговара за свој посао, дјеца нам излазе из школе, а да не знају основне ствари, то је и њихова одговорност коју не сносе… генерално просвјетаре сматрам највећим паразитима овог друштва. Сви, па и професори у средњој школи, осим ових на Универзитету који су крем сваког друштва и заслужују највише, не раде баш ништа, никога они не уче, не одговарају никоме, имају најкраће радно вријеме и одмор по пола године.

  Полуписмени затворским стражарима, а да не говорим полицајцима је „глава у торби“ сваки дан и заслужују да им се то пристојно плати.

 13. @anja banja luka, 17.07.2011. 09:35:27

  Baš tako razmišljaju i u Sjevernoj Koreji niko ništa ne radi i niko ne treba ništa da studira samo treba platiti našu miliciju kojoj je „glava u torbi“ dok čuva režim od gladnih i nezaposlenih a bogami velika opasnost po režim su i oni penzioneri sa svojih 320 KM. I zato srednjoškolcu plata 1000KM a ovima što učiše školu jok jer režim ne voli mnogo pismenih ovčica može im svašta na um pasti !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=F1kpTEtxoG8&feature=related

 14. Sticajem okolnosti poznajem ovog Baštinca.U početku sam mislio da je dobar i korektan čovek,ali sam na ličnom primjeru utvrdio da je daleko od toga.Vidite kako čovjek razmišlja,a ima neku fakultetsku diplomu.Ja čak mislim da se on svojim izjavama ruga onima koji čitaju iste.Siguran sam da će „njihovom carstvu“doći kraj.I to prije nego što su se nadali.Tada im neće moći pomoći niko,pa ni sadašnji zaštitnik,jer će i njemu pomoć trebati.Samo bojim se da sve ne bude kasno.