Посланици ДФ са Његошем у скупштини, а већина га скинула са дневног реда

Посланици Демократског фронта на данашњој сједници Скупштине Црне Горе учествују са портеретима Петра Другог Петровића Његоша

петак, 20 децембра, 2019 / 23:44

Посланици парламентарне већине у Скупштини Црне Горе поново су данас одбили да приједлог посланика Демократског фронта о увођењу Дана Петра Другог Петровића Његоша уврсте у дневни ред:Од присутних 31 посланик је био уздржан, седам њих против, док су 22 била за.

Посланици ДФ-а су прије образлагања приједлога да се уведе нови празник културе-13. новембар Дан Петра Другог Петровића Његоша, на својим клупама истакли портрете српско великана.

Данашња скупштина протиче у тешким приликама будући да се распавља о Закону о слободи вјероисповијести, за који се сматра да је уперен против Српске православне цркве. Њиме се предвиђа да сви вјерски објекти старији од 1918. припадају држави. То се односи на православне храмове, будући да су са католичком црквом и исламском заједницом раније потписан споразум који им гарантује права.

Истовремено, за сутра је најављен велики црквени сабор у Никшићу, на који ће из Острога бити допремљене мошти Светог Василија, који ће окупити велики број вјерника, што ће бити својеврстан скуп на коме ће се послати порука противљења власти спорном закону.

Данас је Скупштини достављено Мишљење о Предлогу закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, а Правна служба, која је задужена за усклађивање и обраду закона у процедури, окарактерисала је предложени закон као неуставан! Међутим, убрзо су то јавно демнтовали тврдећи да то није став комисије, већ појединаца.