Поскупљује текстил

БAЊA ЛУКA – Због поскупљења памука на свјетском тржишту за скоро 50 одсто, текстилна индустрија у Републици Српској већ отежано послује, а ускоро би могло да дође и до повећања цијена одјеће у трговинама, изјавила је секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори Републике Српске Aлександра Бијелић. За мјесец дана цијена пола килограма […]

четвртак, октобар 14, 2010 / 10:08

БAЊA ЛУКA – Због поскупљења памука на свјетском тржишту за скоро 50 одсто, текстилна индустрија у Републици Српској већ отежано послује, а ускоро би могло да дође и до повећања цијена одјеће у трговинама, изјавила је секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори Републике Српске Aлександра Бијелић.

За мјесец дана цијена пола килограма памука на свјетском тржишту порасла је са 0,1 на 0,83 долара, што је највећа цијена памука у 15 година.

Бијелићева је за "Глас Српске" рекла да ће поскупљење репроматеријала отежати производњу и пласман текстила.

"Предузећа у Српској која се баве производњом текстила и до сада су тешко држала корак са иностраним конкурентима, првенствено због застарјеле технологије. Повећање цијене памука у свијету нови је удар за домаће текстилце, који ће морати трошкове производње да компензују поскупљењем својих произовода", навела је Бијелићева.

Свјетски аналитичари наводе да произвођачи текстила, у поплавама у Пакистану и Кини, које су уништиле скоро 25 одсто укупног свјетског приноса памука, виде разлог за поскупљење одјеће у малопродаји.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *