Поскупио аутогас

БАЊА ЛУКА – Цијене аутогаса у Републици Српској највише су у посљедње двије године и тренутно се крећу од 1,23 и 1,30 марака по литру. Предсједник Удружења власника бензинских пумпи Републике Српске Војин Митровић потврдио је да је аутогас у Српској поскупио протеклих дана, те да је разлог повећања цијена код домаћих продаваца поскупљење гаса […]

уторак, 14 децембра, 2010 / 11:53

БАЊА ЛУКА – Цијене аутогаса у Републици Српској највише су у посљедње двије године и тренутно се крећу од 1,23 и 1,30 марака по литру.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи Републике Српске Војин Митровић потврдио је да је аутогас у Српској поскупио протеклих дана, те да је разлог повећања цијена код домаћих продаваца поскупљење гаса на свјетском тржишту.

На бензинским пумпама које продају аутогас кажу да се литар гаса продаје по цијени од 1,25 до 1,30 марака, а прије овог поскупљења литар аутогаса коштао је 1,15 марака.

Секретар Покрета потрошача Републике Српске Драгован Петровић каже да власници бензинских пумпи дижу цијене гаса без икакве контроле, што је случај и са горивом.

– Чињеница је да је дошло до раста цијене нафте на свјетском тржишту. Међутим, када је 2008. године цијена нафте износила 147 долара по барелу, бензин је коштао око 2,29, али иако је цијена нафте у свијету падала, домаћи продавци деривата задржавали су исте цијене – казао је Петровић.

Према његовим ријечима, власт у Српској би требало да размотри могућност ограничавања цијена и горива и аутогаса.

– Предузећа која се баве транспортом и дистрибуцијом гаса сасвим сигурно сада користе прилику за поскупљење, с обзиром на то да се зими овај енергент користи у већим количинама – казао је Петровић.

Цијена аутогаса у Републици Српској средином године први пут је од 2008. прешла границу од једне марке за литар и од тада константно расте.

На већини бензинских пумпи у Српској цијене нафте и нафтних деривата крећу се између 2,10 и 2,13 марака.Оставите одговор