Посао и младост – биће да је лудост…

Данас је завршен Пословни форум младих под називом: “Млади у предузетништву БиХ – лудост или мудрост” који је трајао два дана, 18. и 19.09. у Бањој Луци. Некад се поставља питање да ли има ишта у овој земљи, а да то не организује и УСАИД? Оно што је сигурно, јесте да су сви такви догађаји […]

петак, септембар 19, 2014 / 14:53

Данас је завршен Пословни форум младих под називом: “Млади у предузетништву БиХ – лудост или мудрост” који је трајао два дана, 18. и 19.09. у Бањој Луци.

Некад се поставља питање да ли има ишта у овој земљи, а да то не организује и УСАИД? Оно што је сигурно, јесте да су сви такви догађаји искључиво латиничне медијске галантерије и етимолошког правописа, које се редовно завршавају са синтагмом да су учествовали "млади из цијеле БиХ".

Кад је већ тако, овај уводни коментар пред саопштење, најприје је критички усмјерен према друштвенополитичкој елити у Српској која са младима не ради ако нису из њихове странке, пуштају иностране мешетаре да узимају све прве пикове на драфту, те се на крају издају за чуваре или барем ноћне портире Српске.

И онда су као млади мудри (саопштење):

Форум је организован као завршница овогодишњег пројекта Студентско предузетништво/подузетништво који спроводи Центар за истраживања и студије – ГЕА уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), а у партнерству са Универзитетом у Сарајеву, Универзитетом у Бањој Луци и Свеучилиштем у Мостару.

,,Основна идеја овог пројекта је била да подстакне младе људе да се баве предузетништвом, што смо за три године трајања пројекта и успјели’’, рекао је Милош Тодоровић, менажер овог пројекта.

Директор Економског одјељења мисије УСАИД-а у БиХ, Томас Рохас, рекао је да УСАИД настоји да ублажи ризике са којима се млади предузетници суочавају када први пут изађу на тржиште, те да им помогне да стекну нове вјештине и самопоуздање како би били конкуренти на тржишту рада. ‘’Овај скуп је веома значајан, јер се односи на једну од најзначајнијих тема тренутно у Босни и Херцеговини, а то су млади и њихово запошљавање.’’, рекао је Рохас.

Млади показали да су спремни преузети одговорност за властиту будућност, преузети ризик, те покренути властити бизнис. На Форуму је награђено је 12 најбољих студентских пословних идеја чији власници су добили вриједне новчане награде у износу од 4.000 америчких долара како би регистровали бизнис, те своју пословну идеју спровели у дјело. Студентски тимови имали су прилику представити своје пословне планове пред многобројним званицама из државног и приватног сектора, те пред колегама студентима.

Највећи проценат представљених пословних идеја био је из области пољопривредне производње која постаје све популарнија међу младима, а друга највише заступљена област су информационе технологије.

За три године трајања пројекта ,,Студентско предузетништво/подузетништво’’ регистровано је 30 бизниса, пристигло је 1.725 пријава за учешће у програму , пријављено је 1000 пословних идеја, одржао је 12 тренинг модула, учествовало је 20 предавача, а наградни фонд за најуспјешније студентске идеје износио је 120.000 америчких долара.

Пријатељи пројекта су Хипо Алпе Адриа банка, АСА Груп и компанија м:тел.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *