Португалија: 80 милијарди евра за превазилажење кризе

Влада у Португалији званично је затражила помоћ од ЕУ како би превазишла финансијску кризу, чиме је ова земља постала трећа европска држава која је, погођена огромним дугом, затражила међународну помоћ. Аналитичари процењују да ће Португалији бити потребно до 80 милијарди евра помоћи како би превазишла финансијску кризу, која све више узима маха. Премијер Жозе Сократеш […]

четвртак, април 7, 2011 / 12:48

Влада у Португалији званично је затражила помоћ од ЕУ како би превазишла финансијску кризу, чиме је ова земља постала трећа европска држава која је, погођена огромним дугом, затражила међународну помоћ.

Аналитичари процењују да ће Португалији бити потребно до 80 милијарди евра помоћи како би превазишла финансијску кризу, која све више узима маха.

Премијер Жозе Сократеш рекао је, у обраћању нацији, да је влада одлучила да тражи финансијску помоћ да би осигурала приходе земљи, финансијском систему и економији.

Одлуку Владе подржао је лидер опозиције Педро Пасос Коељо који каже да се она може разумети само као корак у правцу јачања националне безбједности и очувања угледа Португалије у иностранству.

Португалија ће тако следити Грчку и Ирску и затражити помоћ из европских резерви за помоћ угроженим земљама ЕУ и од Међународног монетарног фонда.

Аналитичари очекују да ће Португалу бити потребно до 80 милијарди евра помоћи, што је сума, како оцењује агенција АП, која је "незамислива" за европске финансије.

Предсједник Европске комисије и бивши португалски премијер Жозе Мануел Барозо поручио је у саопштењу да ће захтјев Португалије "бити прослијеђен и обрађен најбрже могуће".

Тражење помоћи од међународних партнера већ дуго је опција за Португалија, једну од најмањих и најслабијих економија међу 17 земаља евро зоне.

Португалија се претходних мјесеци борила да одржи економију, док су инвеститори страховали да Лисабон неће бити у могућности да плати своје дугове.

Остале европске земље већ дуго су вршиле притисак на Лисабон да прихвати помоћ, у нади да ће тако спријечити да се дужничка криза прошири на још више земаља.

Португалија је током прошле године инсистирала да не жели помоћ јер ће је услови огромног зајма "закључати" у мјере штедње на много година и снизити животни стандард у ионако једној од најсиромашнијих земаља западне Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *