Португалци се на улици боре против сиромаштва

Више хиљада људи протестовало је улицама Лисабона због све већег сиромаштва изазваног мјерама штедње које је увела Влада. Протест против сиромаштва организовао је главни португалски синдикат ЦГТП, након вишедневних активности организованих широм земље. "Земља више не може да поднесе ригорозне мјере штедње, ни жртвовање", изјавио је Арменио Карлос, лидер ЦГТП који се обратио окупљенима. Демонстранти […]

недеља, 14 априла, 2013 / 08:13

Више хиљада људи протестовало је улицама Лисабона због све већег сиромаштва изазваног мјерама штедње које је увела Влада.

Протест против сиромаштва организовао је главни португалски синдикат ЦГТП, након вишедневних активности организованих широм земље.

"Земља више не може да поднесе ригорозне мјере штедње, ни жртвовање", изјавио је Арменио Карлос, лидер ЦГТП који се обратио окупљенима.

Демонстранти су узвикивали: "Незапосленост у Португалу срамота је државе" и "Повећати минималне плате", те позвали Владу, која је увела мјере штедње, да поднесе оставку.

Португалска Влада најавила је да ће наредне седмице представити нове мјере штедње у оквиру настојања да деблокира приступ међународном програму помоћи.

Уставни суд Португала оцијенио је прошле недјеље поједине мјере штедње као незаконите, међу којима и повећање пореза, остављајући владу са мањком у буџету за 2013. од 1,3 милијарде евра.

Након те одлуке суда страни кредитори, који су позајмили Португалу 78 милијарди евра у 2011. години, замрзли су наредну траншу од двије милијарде евра, што ће бити на снази док Лисабон не изађе са алтернативним мјерама.