Порталоид најављује промјене у Влади Српске

Након одлуке премијера Републике Српске Жељке Цвијановић да изврши прву промјену у персоналном саставу Владе РС, домаћи медији почели су да разматрају могућност да такав потез прерасте у ширу реконструкцију.

уторак, мај 8, 2018 / 03:39

Тако би, према тврдњама сајта на адреси novagazeta.rs, умјесто до сада помињане варијанте са једном или двије кадровске измјене, Влада Републике Српске, на сједници заказаној за сриједу, 9. мај, могла да добије чак пет нових министара!

Овај низ отвара Ален Шеранић, актуелни шеф Одсјека за међународне односе и европске интеграције у Министарству здравља РС, који је већ наслиједио Јасмина Комића на функцији министра науке и технологије.

На мјесто Стеве Мирјанића, министра пољопривреде, са позиције помоћника министра у овом ресору доћи ће Борис Пашалић, иначе професор Пољопривредног факултета у Бањалуци.

Није искључено да би без фотеље могао остати и Драган Богданић. Ако се то деси, његов ресор требало би да преузме Сњежана Новаковић – Бурсаћ, специјалиста у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" и ранији посланик у Народној скупштини РС.

То није крај, истичу извори порталоида, јер Савез независних социјалдемократа жели да искористи максимум унутар правне могућности према којој се, као реконструкција Владе РС, третира замјена до пет министара.

Будући да сва три поменута кадровска рјешења долазе из СНСД-а, водећа странка у владајућем блоку интензивно преговара са партнерима из Демократског народног савеза и Социјалистичке партије да се и они укључе у "провјетравање". Међутим, у ДНС-у и СП-у нису одушевљени таквом идејом.

СНСД не инсистира по сваку цијену на захтјеву да све три странке владајуће коалиције дају допринос овом захвату, па расплет у којем ће се и партије Марка Павића и Петра Ђокића укључити у реконструкцију до посљедњег момента остаје под знаком питања.

На дефинитивну листу нових имена, осим страначке комбинаторике, утицаће и уставна одредба којом се регулише национална структура извршне власти, што подразумијева да Влада РС има осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата међу министрима.Оставите одговор