Порфирије похвалио Матицу Српску

Његова светост патријарх српски Порфирије указао је поводом обиљежавања 196 година Матице Српске на значај ове најстарије књижевне, културне и научне институције за српски народ, не само у прошлости него и данас.

четвртак, 17 фебруара, 2022 / 08:47

Патријарх Порфирије је истакао да само име те установе довољно говори колики је њен значај за српски народ и да је сигуран да ће значај Матице увијек бити важан За укупни живот сваке епохе српског народа, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

"Живот и рад Матице испреплетан је са животом нашег народа, али и са животом и улогом наше цркве и на овим просторима и уопште. Матица је место, као што и сама реч матица хоће да каже, које сабира све оне који се осећају делом нашег српског народа, наше културе и духовности", рекао је патријарх Порфирије на свечаној сједници Матице Српске у Новом Саду.

Он је поручио да Матица Српска увијек у Цркви има подршку и сваку врсту отворености за заједничке пројекте и идеје које ће бити благотворне за сваког човјека, а то је писање историје и сабраних дијела.

"Претпостављам да неће бити само једна књига – Карловачке митрополије. Дакле, ево и Карловачка митрополија и Матица Српска већ саме по себи говоре колико је живот Матице укључен у живот Цркве, испреплетан, јер је реч о једном те истом народу који има континуитет. Има прошлост, живи сада, али и оно што је прошло и оно што је сада имаће свој смисао само ако траје и у будућности. Дакле, увек смо са вама и имате сваку врсту подршке", поручио је патријарх српски.
|