Порфирије: Друштвене мреже су кров са кога упућујемо ријеч Божју

Његова светост патријарх српски Порфирије најавио је да намјерава да унаприједи мисију Српске православне цркве /СПЦ/ користећи све алате које савремена технологија ставља на располагање, укључујући друштвене мреже.

субота, 14 августа, 2021 / 09:02

"Данас су друштвени медији кров са кога свима упућујемо реч Божју", нагласио је патријарх Порфирије, преноси СПЦ.

Патријарх српски је на почетку Госпојинског поста упутио благослов и пожелио да у предстојећих десетак дана, колико је то могуће, проведу у миру, да у радости прославе празник Преображења Господњег, а да молитве за ближње, за српски род и читав свет упуте Пресветој Богомајци чија душа у рукама њеног љубљеног Сина, спаситеља света.

Српски патријарх се осврнуо и на велико интересовање за страницу "Патријарх Порфирије" која је са његовим благословом и учешћем отворена на "Инстаграму", наводећи да га је искрено обрадовало да је у првих неколико часова ту страницу почело да прати више од 10.000 заинтересованих.

Он је напоменуо да се о томе мноштво вјерних, затим новинара и других пријатеља, интересовало преко Информативне службе СПЦ-а, његове канцеларије, али и код њега лично.

На интересовање новинара поводом отварања ове странице, патријарх Порфирије је подсјетио на раније саопштење СПЦ да је то учињено, јер патријарх жели да овим путем изађе у сусрет изразитом интересовању вјерних, али и цјелокупне домаће и иностране јавности, о његовом раду, ставовима и мишљењима.

Српски патријарх је истакао да не само традиционални, линеарни медији већ и интернетски портали и сајтови по брзини, глобалној доступности, па и економичности заостају за друштвеним медијима, а да је његово мишљење да је у том смислу најефикаснији "Инстаграм".

Он је цитирао и ријечи Господа Христа који је апостолима, дефинишући мисију Цркве у свијету, рекао "Што вам говорим у тами, казујте на видику; и што вам се шапће на уши, проповедајте са кровова!".

Он је додао да је намјера да вјернима СПЦ и другим заинтересованим у српским земљама и крајевима, али и широм свијета, кроз ријечи о било којој важној актуелној теми и одговарајућим илустрацијама, прије свега упути поруку Јеванђеља, спасоносну ријеч Христову, што представља основну улогу Цркве у свијету.