Пореским обвезницима прошле године отписано 42,5 милиона КМ

Буџет РС ускраћен је за 42,5 милиона марака који су у прошлој години отписани пореским обвезницима, а прва на листи је фирма “Кекеровић компани”, која годинама није извршавала своје обавезе, а којој је отписано 9,1 милион КМ дуга. Пореска управа је лани отписала укупно 42,5 милиона КМ за 129 пореских обвезника. Власник предузећа “Кекеровић компани” […]

уторак, октобар 16, 2012 / 09:59

Буџет РС ускраћен је за 42,5 милиона марака који су у прошлој години отписани пореским обвезницима, а прва на листи је фирма “Кекеровић компани”, која годинама није извршавала своје обавезе, а којој је отписано 9,1 милион КМ дуга.

Пореска управа је лани отписала укупно 42,5 милиона КМ за 129 пореских обвезника.

Власник предузећа “Кекеровић компани” Младен Кекеровић ухапшен је прије двије године по пријави Управе за индиректно опорезивање БиХ због дуга за ПДВ од 5,5 милиона КМ. Он је одмах и пуштен, а према посљедњим информацијама из Тужилаштва БиХ истрага још није окончана.

Инспектори су 2010. утврдили да је предузеће “Кекеровић” робу продавало за кеш, а уз помоћ повезаних фирми сачињавало лажну документацију о продаји робе фиктивним купцима. Истрагом је утврђено да машине за које је “Кекеровић компани” добила поврат ПДВ-а нису ни купљене.

Осим “Кекеровићу”, више од милион марака потраживања Пореска управа је отписала за још десет предузећа. Тако су, предузећу “Конфекција Борац” у стечају из Приједора отписана 3,3 милиона КМ, фирми ОДП “Боснаекспрес” из Добоја 1,9 милиона, док је ПП “Кондор АРТ” отписано 1,8 милиона.

Дуг је отписан и фирмама “Бет шоп” из Невесиња и то 1,7 милиона КМ, “НИРС Терпентин” у стечају из Вишеграда 1,5 милиона, “Невесињка” из Невесиња 1,5 милиона, “Итисон промет” из Фоче 1,4 милиона, “Дуга” из Милића 1,3 милиона, “Еми металац” из Вишеграда 1,2 милиона, те “Чистоћа” из Шамца милион КМ.

Директор Пореске управе РС Зора Видовић рекла је раније “Гласу Српске” да су за 129 пореских обвезника код којих је завршен стечајни поступак били приморани да отпишу ова дуговања, јер стечајна маса није омогућавала наплату.

Члан Одбора за финансије и буyет Народне скупштине РС Зоран Латиновић је рекао да је евидентно да Пореска управа није правовремено реаговала и блокадом рачуна и предузимањем других мјера за наплату избјегла да оволики износ дуга буде отписан.

– Ми већ годинама упозоравамо да постоје повлаштене фирме којима се гледа кроз прсте, за разлику од бројних приватних предузећа и предузетника који за релативно мале пореске обавезе бивају блокирани – казао је Латиновић.

Он је истакао да је РС очигледно оштећена за знатан износ и нагласио да се не би смјело десити да се власницима ових фирми којима су дуговања отписана поново дозволи да региструју предузеће и по истом сценарију поново узимају новац пореских обвезника.

– Када је у питању конкретно фирма “Кекеровић компани”, којој је отписано највише дуга, она је постојала још у вријеме обрачуна пореза на промет, дакле прије 2006. године. У то вријеме је било доста фиктивних предузећа путем којих су се вршиле пореске утаје и сигурно да постоји и одговорност тадашње власти која се није обрачунала са таквим појавама – нагласио је Латиновић и додао да је поразна чињеница да велики дио пореских средстава није наплаћен.

– Више од 1,3 милијарде КМ је ненаплаћено и сигурно је да ће се због застаре и ти дугови отписивати, а посљедице тога осјетиће и здравство и пензионери и буџет. То је опомена да морамо појачати ефикасност у пореској наплати и у том дијелу би одговорност и Пореске управе и Министарства финансија РС требало да буде на вишем нивоу – нагласио је Латиновић.

Члан Одбора за финансије и буџет Народне скупштине РС Саша Чудић је рекао да је отпис потраживања некад пријека потреба, нарочито за предузећа која се налазе у фази стечаја и за која би отпис значио њихову консолидацију и могућност опоравка.

– Отпис потраживања је само у том случају оправдан. У сваком другом случају, посебно ако је ријеч о појединачним предузећима, то тражи посебну пажњу и ми ћемо и као Социјалистичка партија, и као Клуб посланика о томе водити рачуна и нећемо дозволити да било ко буде привилегован приликом плаћања или отписивања пореских обавеза – казао је Чудић.

У Министарству финансија РС су рекли да су обрачун, наплата и контрола у надлежности Пореске управе, те да се за коментар обратимо овој институцији.

Предузећа са највећим отписаним дугом
Предузеће Отписани дуг (милиона КМ)

“Кекеровић компани” 9,1

“Конфекција Борац” 3,3

ОДП “Боснаекспрес” 1,9

ПП “Кондор АРТ” 1,8

“Бет шоп” 1,7

“НИРС Терпентин” 1,5

“Невесињка” 1,5

“Итисон промет” 1,4

“Дуга” 1,3

“Еми металац” 1,2

“Чистоћа” 1

Зора Видовић раније је истакла да несолвентне фирме које су углавном осниване 2002. и 2003. године у највећем броју случајева због прања новца дугују око 100 милиона марака.

– Те фирме су трајале пола године или годину, направиле велике дугове и њих више нема, немају ни имовине и то је једноставно немогуће наплатити – нагласила је Видовићева.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *