Пореска управа принудно наплаћује дуг од Фармлeнда

Министарство финансија РС раскинуло је један од три репрограма која су одобрена Говедарској фарми Фармленд из Нове Тополе и Пореска управа РС је покренула принудну наплату 1,4 милиона КМ дуга, сазнаје портал Капитал.

среда, јануар 3, 2018 / 21:09

У Пореској управи РС су рекли да је дуг „Фармлeнда“ половином децембра 2017. године, по основу текућих обавеза износио 282.093 КМ, док је по основу раскинутог репрограма износио 1,11 милиона КМ.

„Министарство финансија РС је донијело рјешење о укидању репрограма из 2016. године, који је био одобрен на износ од 1,11 милиона КМ због неплаћања“, казали су у Пореској управи.

Међутим, „Фармленд“ има још два активна репрограма која му је одобрило Министарство финансија РС, а укупан преостали дуг по тим репрограмима износи 763.742 КМ.

Занимљиво је да је један репрограм фарми одобрен прошле године, иако су им већ тада рачуни били блокирани дуже од годину дана.

„Тренутно су на снази два активна репрограма, одобрена од стране Министарства финансија РС. Ради се репрограму који је одобрен у 2007. години код којег остатак дуга износи 562.266 КМ и репрограму који је одобрен у 2017. години на износ дуга од 201.475 КМ, код којег још увијек нису доспјеле рате“, казали су у ПУРС-у.

Додали су да су код овог пореског обвезника предузете све законом прописане мјере принудне наплате.

„Поступци принудне наплате по различитим извршним рјешењима код овог пореског обвезника се воде од краја 2015. године. Рачуни су блокирани, уписана је хипотека на непокретностима, а покретна имовина пописана“, нагласили су у ПУРС-у.

Члан Управног одбора „Фармленда“ Предраг Згоњанин тврди да су главни узрок лошег стања у овом предузећу пресуде које су доношене против предузећа из бившег ПИК-а „Младен Стојановић“, а које је „Фармленд“ морао да плаћа.

Он је појаснио да је током 2003. године дошло је до трансформације ПИК „Младен Стојановић“ на четири предузећа, од којих је једно било „Говедарска фарма“ Нова Топола, а које је приватизована и преименована у „Фармленд“.

„Када је приватизован „Фармленд“, приватизована су и преостала три предузећа и то „Свињогојска фарма“, „Говедарска фарма“ и „Ратарство“. Све те фирме су већ 2008. године отишле у стечај који до данас није завршен, а пресуде које су против њих доношене долазиле су „Фармленду“ на наплату по основу солидарне одговорности. Да су ти стечајеви завршени, „Фармленд“ не би дошао у ситуацију да мора по основу уговора о солидарној одговорности плаћати судске процесе по извршењу свих својих приватизационих обавеза“, рекао је Згоњанин.

Он је истакао да је рачун „Фармленда“ блокиран још у априлу 2015. године по основу судске пресуде од 1,7 милиона КМ, а да су у међувремену извршење покренуле и Робне резерве РС, Пореска Управа, Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

„Само у једном дану по основу те судске пресуде „Фармленду“ је скинуто 350.000 КМ са рачуна и тада почиње колапс јер нисмо имали чиме купити храну за животиње“, нагласио је он.

Капитал је недавно објавио да „Фармленд“, који под концесијом по основу два уговора има око 1.500 хектара пољопривредног земљишта РС, не плаћа концесиону накнаду и не доставља извјештаје о обрађеним и засијаним површинама, а да су концесиони уговори које Влада РС има са њим још увијек на снази.

У ПУРС-у су потврдили да „Фармленд“ није на вријеме плаћао концесионе накнаде те да је дио наплаћен и принудним путем.

„По основу концесионих накнада „Фармленд“ је обавезе за 2013. годину платио крајем јуна 2016. Дио обавеза за 2015. годину платио је у марту 2016. године. У поступку принудне наплате наплаћено је 33.859 КМ, а за дио обавеза из 2015. године у износу од 53.043 КМ као и за обавезе за 2016. годину у износу од 96.532 КМ је одобрен репрограм по коме још нема доспјелих ануитета“, нагласили су у ПУРС-у.

Згоњанин каже да им је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде упутило рјешење о раскиду концесионог уговора, али да су они уложили приговор у којем су навели да нису криви за то стање.

Раније су из овог предузећа саопштили да су пронашли купца те да је купопродајни уговор од 24 милиона евра потписан са једном кинеском компанијом. Међутим, иако је од тада прошло неколико мјесеци, новац у РС још није стигао, а Згоњанин и даље тврди да је тај посао при крају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *