Пореска управа: Пријава против Мекмилан намјештаја

Пореска управа Републике Српске доставила је Окружном тужилаштву у Бањој Луци извјештај против сувласника и предсједника Управног одбора предузећа „Намјештај Мекмилан“ из Бање Луке Саше Калајџије због сумње да је починио кривично дјело утаја пореза и доприноса, чиме је буџет Српске оштетио за 436.000 марака, сазнаје „Глас Српске“. Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" […]

четвртак, мај 23, 2013 / 13:05

Пореска управа Републике Српске доставила је Окружном тужилаштву у Бањој Луци извјештај против сувласника и предсједника Управног одбора предузећа „Намјештај Мекмилан“ из Бање Луке Саше Калајџије због сумње да је починио кривично дјело утаја пореза и доприноса, чиме је буџет Српске оштетио за 436.000 марака, сазнаје „Глас Српске“.

Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" да је Калајџија осумњичен да је као одговорно лице у предузећу "Намјештај Мекмилан" лажирањем података избјегао плаћање пореза и доприноса.

– Калајџија је у пореској пријави и финансијском извјештају о стеченом опорезивом приходу давао лажне податке. Исто је учинио и када су у питању друге чињенице које утичу на утврђивање обавеза за плаћање пореза и доприноса – казао је исти извор.

Истражиоци Пореске управе утврдили су да је Калајџија у посљедње четири године у готовини наплатио потраживања од својих купаца у укупном износу од 720.000 марака, али да то није евидентирао у пословним књигама.

– Умјесто тога сачинио је такозвану скривену или црну благајну. Тиме је за 2010, 2011, 2012. и 2013. годину избјегао обрачун и плаћање пореза и доприноса у износу од 436.000 марака – рекао је извор близак истрази.

Према незваничним информацијама, утаја пореза и доприноса откривена је након што су порески истражиоци провјерили исправност уплата јавних прихода од 1. јула 2010. године, када је предузеће "Намјештај Мекмилан" почело са пословањем, до друге половине априла ове године.

Како незванично сазнајемо, истрага порезника у предузећу "Намјештај Мекмилан" није завршена. У овој фирми требало би да буде спроведена и редовна пореска контрола, а порезници сумњају да је износ утајеног пореза и доприноса већи него што је утврђено досадашњим контролама.

Произвођачи и трговци

"Намјештај Мекмилан" је једно од највећих и најпознатијих предузећа у области производње и продаје намјештаја у РС.

Осим продајне мреже у Српској "Намјештај Мекмилан" има салоне и на тржишту ФБиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *