Поповић најављује нуклеарни центар: Србија ће цијепати атоме уз помоћ Русије

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, посјетио је руски Истраживачки институт за нуклеарне реакторе у Димитровграду и том приликом састао се са директором овог института Александром Тузовим.

среда, 24 јула, 2019 / 12:37


Поповић је навео да се у овом тренутку ради на припреми међудржавног споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о успостављању Центра за нуклеарне науке, истраживања и иновације у Србији.

"То ће бити најмодернији нуклеарни истраживачки центар у овом дијелу Европе. У њему ће се спроводити научна истраживања у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, прије свега у медицини, пољопривреди, индустрији, развоју нових материјала. Градићемо га у партнерству са руском Државном корпорацијом Росатом. Ово је први пут у историји да Росатом има такав аранжман са било којом државом", рекао је Поповић.

Он је истакао да ће успостављањем овог центра Србија поново постати оно што је некада била – лидер у нуклеарним наукама у овом дијелу Европе.

"Србија је имала нуклеарне физичаре и научнике који су били међу најбољима у Европи. Обнављањем сарадње са Росатомом, наша земља, после 30 година, поново подиже своје научне капацитете у области нуклеарних технологија. И то радимо на бази најбољег руског знања и технологија које ће нам у будућности бити доступне у Србији", истакао је министар.

Директор Истраживачког института за нуклеарне реакторе у Димитровграду, Александар Тузов, истакао је да је ово прва посета једног иностраног министра овом институту у последњих 35 година, што говори много о поверењу које постоји између двије државе. Тузов је представио рад Института и поновио спремност руске стране да подели са Србијом знање и ставе на располагање технологије које Русија развија у овој области.

У оквиру Истраживачког института за нуклеарне реакторе у Димитровграду, налази се шест истраживачких реактора. Ово је највећи европски комплекс за нуклеарна истраживања гдје се развијају иновативне нуклеарне технологије и спроводи трансфер знања из области нуклеарних наука у нове гране, као што су нуклеарна медицина, индустрија, пољопривреда и друге.