Поповић: ЕУ иницијатива пропала, Косовско питање се враћа у УН

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић оцијенио је да се питање Косова и Метохије полако враћа у Савјет безбједности УН.

понедељак, 24 септембра, 2018 / 10:39

Поповић је навео да преговори о Косову под окриљем ЕУ нису дали никакав резултат, те да је јасно да без САД, Русије и Кине није могуће постићи одрживи и примјењив компромис Београда и Приштине.

"Питање Косова полако се враћа на једино место где оно може да буде решено, а то је Савет безбедности УН, где Србија има пријатеље Русију и Кину који штите територијалну целовитост Србије, поштујући српски Устав и Резолуцију 1244", рекао је Поповић за "Вечерње новости".

Он сматра да је од самог потписивања бриселских споразума јасно да Албанци не желе да испуне своју основну обавезу и формирају заједницу српских општина и да за то имају прећутну подршку неколико западних земаља.

Поповић каже и да наочиглед ЕУ почиње да се остварује план "велике Албаније" који уноси нестабилност у цијели регион.

"Сматрам да Србија мора да заузме много оштрији став према албанском премијеру Едију Рами који ту идеју подржава и промовише, показујући тиме отворено непријатељство према Србији. Такви покушаји су напад на наш Устав и државну границу и сигурно је да Србија то неће посматрати ћутке", рекао је Поповић.

Коментаришући анализу америчког конгреса да је велики проблем Хуманитарни центар у Нишу и наводна руска база у Батајници, Поповић каже да је у интересу Србије да има Хуманитарни центар.

"Тај центар треба даље да развијамо с нашим руским партнерима уз давање одговарајућег статуса његовом особљу да би могли несметано да обављају своју функцију", рекао је Поповић и додао да ваздухопловни завод "Мома Станојловић" у Батајници не ремонтује само руске, већ и европске "ербасове" летјелице и да не види коме то може да смета.

На питање да ли ће приближавање Кини изложити Србију притисцима САД и ЕУ, слично као и због Русије, Поповић каже да Београд води самосталну и суверену политику и да је њеће мијењати.