Поплаве све ближе центру Бангкока

Велике поплаве, које су до сада у Тајланду однијеле скоро 450 живота, захватиле су и пријестоницу Бангкок, пријетећи да се прошире и на центар вишемилионског града. Обилне падавине изазвале су поплаве у сјеверном и западном дијелу Бангкока, а данас је поплављена највећа отворена пијаца у главном граду. Званичници упозоравају да поплаве могу брзо да се […]

субота, 5 новембра, 2011 / 17:09

Велике поплаве, које су до сада у Тајланду однијеле скоро 450 живота, захватиле су и пријестоницу Бангкок, пријетећи да се прошире и на центар вишемилионског града.

Обилне падавине изазвале су поплаве у сјеверном и западном дијелу Бангкока, а данас је поплављена највећа отворена пијаца у главном граду.

Званичници упозоравају да поплаве могу брзо да се прошире до центра града, удаљеног мање од 10 километара од поплављеног подручја, јер за воду не постоје веће баријере, пренио је АП.

Поплавама, највећим које су погодиле Тајланд у последњих пола века, захваћено је више од трећине провинција, а у њима је страдало скоро 450 људи.

У настојању да спријече ширење воде у Бангкоку, радници су током претходне ноћи направили шест километара дуг насип од врећа са пијеском, изјавио је портпарол градских власти Јате Сопитпонгсторн.

Град ће, ипак, морати да се ослони на постојећи канализациони систем, пошто је вода већ дошла до насипа од врећа, само неколико километара од централног пословног центра.

Током последње двије деценије, град је у великој мјери увећао и унапредио канализациони систем, па је могао да ријеши проблем великих падавина током сезона монсуна.

Садашња ситуација ће, међутим, бити велики тест, имајући у виду да је количина падавина у Бангкоку највећа од четрдесетих година прошлог века.

Међународни аеродром код Бангкока је отворен, док је други аеродром, који се користи за домаће летове поплављен и затворен.

Обилне монсунске кише и серија тропских олуја почеле су на сјеверу Тајланда крајем јула, изазивајући поплаве које су уништиле милионе хектара усјева и принудиле хиљаде фабрика на затварање.

Влада је позвала становнике осам од 50 дистрикта на евакуацију, а данас су саопштиле да су власти Бангкока отвориле 231 евакуациони центар, који могу да приме више од 65.000 људи.

До сада се у 121 центар смјестило око 10.000 људи.

Премијерка Јунглук Шинаватра изјавила је данас да ће кабинету у уторак бити представљен план о издвајању 3,3 милијарде долара за обнову после поплава.