Поплава не дијели Кашмир

У поплавама које су током посљедњих неколико дана погодиле сјевер Индије и Пакистан погинуло је најмање 480 људи. Према посљедњим подацима више од 200.000 људи је блокирано у индијском дијелу Кашмира, а на десетине хиљада кућа је уништено у обилним монсунским кишама и поплавама. На обје стране границе, обилне монскунске кише проузроковале су поплаве због […]

недеља, 14 септембра, 2014 / 12:04

У поплавама које су током посљедњих неколико дана погодиле сјевер Индије и Пакистан погинуло је најмање 480 људи.

Према посљедњим подацима више од 200.000 људи је блокирано у индијском дијелу Кашмира, а на десетине хиљада кућа је уништено у обилним монсунским кишама и поплавама.

На обје стране границе, обилне монскунске кише проузроковале су поплаве због чега су многа села под водом, а власти хеликоптерима и чамцима евакуишу угрожено становништво.

У Кашмиру је јуче ниво воде почео да опада, остављајући за собом девастирана подручја Хималаја.

Спасиоци сада могу да приђу мјестима која су до сада била изолована, а посебно у Шринагару, главном граду овог региона и околини.

Према званичним подацима у поплавама у Кашмиру и региону погинуло је најмање 200 људи, 130.000 је спасено а више од 200.000 је и даље изоловано.

Тренутно је постављено 137 кампова у којима се налази око 100.000 људи.

У Пакистану су власти подигле насипе узводно од града Мултан, оставивши да бујичне воде поплаве усјеве да би сачувале град.

У три региона која су погођена у Пакистану – Панџаб, Кашмир и Гилгит Балтистна до јуче је регистровано 280 погинулих а 214.000 људи је евакуисано.

Сваке године сјевер Индије и Пакистан суочавају се са поплавама које проузрокују монсунске кише.