Попис у Хрватској: Јер земљу не чине православни људи

ШИБЕНИК – Далматинска епархија апеловала је на надлежне институције Хрватске и Србије да при попису становништва у Хрватској омогуће потпуну слободу изражавања, јер су већ уочени пропусти у Задарској жупанији гдје су православни Срби мимо своје воље уписивани као гркокатолици (унијати). "Православни Срби у четири куће у околини Бенковца, мимо своје воље, уписивани су као […]

понедељак, април 4, 2011 / 09:18

ШИБЕНИК – Далматинска епархија апеловала је на надлежне институције Хрватске и Србије да при попису становништва у Хрватској омогуће потпуну слободу изражавања, јер су већ уочени пропусти у Задарској жупанији гдје су православни Срби мимо своје воље уписивани као гркокатолици (унијати).

"Православни Срби у четири куће у околини Бенковца, мимо своје воље, уписивани су као гркокатолици, а сличан случај забележен је и у задарској жупанији у Пољицима код Задра. Попис становништва, као најшири демократски чин, мора бити израз слободе иначе губи сваки смисао или се може претворити у сопствену супротност", наводи се у саопштењу Епархије.

У Епархији су изразили забринутост због оваквог притиска и покушаја вјештачке подјеле међу Србима, уочених у првим данима пописа.

Далматинска епархија позвала је православне вјернике да се, према благослову српског патријарха Иринеја, слободно и без страха изјашњавају као Срби православне вјере.

Српско национално вијеће (СНВ) саопштило је јуче да су грађани православне вјероисповијести у општини Пољице у Задарској жупанији, иако су се изјаснили да су православци, у списак становништва Хрватске уписивани као гркокатолици. Из СНВ су истакли да се највећи пропуст догодио у селу Смилчић код Бенковца, гдје је пописивач сугерисао испитаницима да се у вјерском погледу не могу изјаснити као православни, него као гркокатолици.

Попис у Хрватској обавља се од 1. до 28. априла и проводи га 15 000 пописивача и 2 000 контролора.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *