Поп одговара: Тешко живим, не добијам толике прилоге

Парох из околине Лесковца, од кога су представници шест села затражили да снизи цијену услуге приликом православних обреда, демантовао је данас њихове наводе, називајући их гнусним лажима. Ријеч је пароху из села Бунушки Чифлук у околини Вучја, који је у разговору за дописницом Бете замолио да му се не помиње име. Мјештани који су му […]

четвртак, децембар 8, 2011 / 18:17

Парох из околине Лесковца, од кога су представници шест села затражили да снизи цијену услуге приликом православних обреда, демантовао је данас њихове наводе, називајући их гнусним лажима.

Ријеч је пароху из села Бунушки Чифлук у околини Вучја, који је у разговору за дописницом Бете замолио да му се не помиње име. Мјештани који су му упутили протестно писмо ословљавају га са поп Братислав или поп Бата.

„Све што су наводни представници месних заједница навели у писму и што су додатно рекли новинарама је гнусна лаж”, рекао је парох и додао да за освећивање ускршње и славске водице парохијани добровољно дају од 200 до највише 500 динара, а да негде тај обред обави бесплатно када види да у „домаћинству влада сиромаштво”.

„Да сам икада у животу добио 2.000 динара био бих богаташ, а ја једва преживљавам са породицом. Када би то била истина, одмах би тражио да се рашчиним”, казао је парох.

Неки од предсједника месних заједница из села Мирошеце, Тодоровце, Чифлук Мира, Горња Бунуша, Доња Бунуша и Радоњица, као и мјештани тих села рекли су раније Бети да парох за услуге наплаћује и по 2.000 динара, али у званичном писму, насловљеном на адресу пароха, стоји захтјев да се цијена обреда смањи са 500 на 200 динара.

Тај захтјев, са печатима мјесних заједница, потписало је шест представника мјесних заједница. Парох тврди да је захтјев добио индиректним путем, да су неки потписи фалсфиковани, а печати добијени на превару од секретара мјесних заједница.

Секретар мјесних заједница Данијел Ристић је, међутим, рекао Бети да су представници мјесних заједница дошли код њега са писмом за пароха и да је он дозволио употребу печата.

Председници мјесних заједница Љубиша Цакић и Неша Вељковић рекли су да ниједан потпис, нити печат није фалсификован.

Они су објаснили да је званично затражено да се цијене смање са 500 на 200 динара за свећење водице, али да ће додатно затражити да се смање и цијене услуга за вјенчања, крштења и сахране, које су превисоке за сиромашан народ у том крају.

Саговорници Бете навели су да парох за вјенчање у цркви наплаћује младенцима по 5.000 динара, а куму и побратиму по додатне 2.000 динара, да је цијена обреда за парастос 2.000, крштења 3.000, а сахране 4.500 динара.

Парох је и те наводе негирао.

„Ништа од тога није тачно. За венчање, на пример, наплаћује се 4.000 и 1.500 динара такса”, казао је парох и додао да негде и без динара обави обред.

Он је рекао да ће поднијети тужбу због клевете и да су му лажи представника мјесних заједница нанеле велики бол и изазвале велике невоље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *