Поново ради Гвантанамo

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама изјавио је да ће поново покренути суђења пред војним судовима у Гвантанаму, али уз неколико олакшица оптуженима и њиховим браниоцима. „Ово је најбољи начин да заштитимо нашу земљу, истовремено потврђујући наше најдубље вриједности", навео је Обама у саопштењу најављујући одлуку. Суд у Гвантанаму је основан после војних операција у […]

петак, мај 15, 2009 / 23:00

ВАШИНГТОН – Предсједник САД Барак Обама изјавио је да ће поново покренути суђења пред војним судовима у Гвантанаму, али уз неколико олакшица оптуженима и њиховим браниоцима.

„Ово је најбољи начин да заштитимо нашу земљу, истовремено потврђујући наше најдубље вриједности", навео је Обама у саопштењу најављујући одлуку.

Суд у Гвантанаму је основан после војних операција у Авганистану крајем 2001, а одмах су га критиковале организације за заштиту људских права јер су осумњиченима ускраћена већина права зајамчена у цивилним или обичним војним судовма.

Том одлуком Обама је дошао у позицију да оживи систем суђења терористима у америчкој војној бази у кубанском заливу Гвантанамо из доба његовог претходника Џорџа Буша, за који је раније рекао да је мањкав и којем се противио као сенатор.

Либерални кругови у САД већ су изразили незадовољство Обаминим одлуком од сриједе да покуша да спречи судски одобрено објављивање слика злостављања затвореника у Ираку и Авганистану.

Том одлуком је Обама промијенио свој претхони став о објављивању фотографија.

„Разочаравајуће је што Обама настоји да оживи умјесто да оконча овај пропали експеримент", рекао је адвокат из Америчке уније грађанских слобода Џонатан Хафец додајући да у Гвантанаму не постоји затвореник коме не би требало судити у редовним америчким федералним судовима.

Он је оцијенио да чак ни с измјенама, систем неће добити легитимитет.

„Ово је продужење погрешне политике притварања Бушове администрације", рекао је Хафец.

Обама је рекао да ће промјене довести процесе у „склад с владавином права" и да се најзначајаније промјене тичу прихватљивости доказа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *