Поносни на своје

За сат времена у Београдском парку "Мањеж" почиње манифестација названа "Поворка поноса".

недеља, 10 октобра, 2010 / 14:28

За сат времена у Београдском парку "Мањеж" почиње манифестација названа "Поворка поноса".

Срећом данас неће парадирати они који су поносни на своје „бело порекло“ (White Pride World Wide), али ће зато они који су поносни на нешто друго. И то је лијепо. Људи треба да се друже и баве физичким активностима, због превенције депресије.

Без озбира на својевремени позив уредника (крај колумне), нико се од тада није јавио на адресу Фронтал.РС, са идејом да организује геј параду у Бањој Луци. Како нико у редакцији Фронтала нема, или неће да призна своју хомосексуалну оријентацију, стварно смо немоћни да направимо већу иницијативу и озбиљнији искорак у овом правцу.

Са друге стране, то нас упућује или ка томе да права хомосексуалаца у Бањој Луци и Републици Српској нису угрожена; или да не постоји критична маса која би била у стању да се организује, те институционално иступи и уради нешто по том питању. У оба случаја, то није онда озбиљан проблем или потреба овог друштва.

Породичне потребе

Процјене кажу да је преко 5.000 људи јуче у Београда дошло на идеју да направи Породичну шетњу, под слоганом „Ми нисмо партија, ми смо породица“.

Паралелно је одржана је и шетња коју је предводио рашчињени свештеник из Црне Реке. Са пуно дрвених крстача, црквеним обиљежјима и свештеним лицима, ови људи су изразили своје неслагање са парадом, поносном на истополни брак или барем „партнерски однос“. Једна старија жена, рекла је да подржава ту манифестацију „али не и оно што ће се десити сутра“, сажевши своју забринутост у мисаону конструкцију која је најпластичнија за менталну илустрацију ове групе људи:

– Имам два сина. Замислите сада да су они дио тога што предстоји сутра. Где су моји унучићи?

Ова екипа, састављена углавном од припадника проклерикалних удружења и њихових симпатизера, затражила је забрану овог догађаја, на шта по Уставу Србије, наравно, немају право. Оно се креће у нивоу тога да се проба забранити изложба паса, зато што се организатори тог догађаја не придржавају нових кинолошких стандарда, према којим расама као ротвајлер, доберман, пит-бул теријер… више није дозвољено купирати уши и репове.

Устав као брана или уста(но)ва?

Оно гдје грађани имају упориште у надзаконском акту, јесте Члан 10 Устава Србије: „У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.“ Ово нико не поштује у Србији, а посебно „демократска“ власт.

Врло је позитиван тренд нарастајућих могућности да ангажујете највиши државни врх, и сигурно четвороцифрен број чувара реда (опет о државном трошку), да би могли изразити своје мањинско увјерење или опредјељење, које је другим људима увредљиво, па можда и банално. Ево, напријер, има ових досадњаковића који сматрају да је у виталном националном интересу Републике Српске, да се ОДМАХ и БЕЗ ОДЛАГАЊА престане са дискриминацијом оних грађана који би да користе ћирилично писмо, а посебно у случајевима високе технологије.

Како је Дејтонска творевина изузетно недемократско друштво, гдје потпуно нелегитимни људи као Валентин Инцко праве „велике кораке“ и враћају прекјуче људима лична документа, ми који имамо неке другачије идеје, морали би се под хитно ангажовати у овом правцу.

Андана на чело параде!

Редакција Фронтал.РС, у сарадњи са свим нашим посјетиоцима који слично размишљају, озбиљно размишља о организацији „Поворке поноса“, која би указала на кршење основних људских права и силовање основних одредаба тзв. Устава БиХ, те посебно мировног споразума у „градићу Дејтону“.

Да ли се има смисла борити за сексуална права и оријентацију наших суграђана, уколико су неки од њих још ускраћени за права на лична документа (постојање), права на рад и становање, те понајвише – права да „бирају и буду бирани“? Да ли је дозвољено допустити тзв. Уставном суду БиХ, да суди о уставности неких одлука (као што је грб или химна РС), на основу УКАЗА КОЈИ ЈЕ ДОНИО ЈЕДАН ЧОВЈЕК без мандата у изборној вољи грађана, а који крши темељна људска права и основне постулате демократије.

Тако неки грађани, само уколико се лично изјашњавају као припадници друге нације, могу заузети висока мјеста у власти РС, као што је „потпредсједник РС“, а да имају освојених гласова у нивоу статистичке грешке. У свакој нормалној земљи се грађани не дискриминишу по националном основу, односно предсједник и потпредсједник се бирају са исте листе. Као што је и било код нас све до владавине тиранина Педија Ешдауна.

Све како сте обећавали на плакатима

Политичарима у РС под хитно савјетујемо да поступе онако како су обећавали на плакатима и да сложно крену у враћање достојанства грађанима и институцијама Српске. Фронтал.РС поручује да неће само бити она институција која ће вас правовремено и непристрасно извјештавати о неким догађајима у објективној стварности, већ ће бити и лидер у заштити људских права и слобода, посебно оних мањинских.

Уколико на производима свакодневне употребе мирно читамо „вишејезичне“ текстове на латиници, а не видимо да нас неко прави шизофренима и бесловеснима без да нас питају, онда је то стварно проблем. Чак су и организатори овогодишње геј-параде у Београду, иако им је сајт PRIDE свега тога латинични, на свој званични логотип ставили и ћирилично писмо, да странци имају осјећај да се то одвија негдје друго. Једнако као што је србијанско издање Плејбоја ставило своје матерње писмо након иницијалне употребе латинице, да би се разликовало од конкурентних издања у региону.

Кључно је да се, једном за свагда, успостави владавина закона по којој нико нема право на кориштење насиља, осим полуга државне принуде, а у складу са законима и Уставом. Уколико неки грађани желе да изразе своје проблеме, жеље и визије јавно; то им истинска демократија мора допустити, све док не позивају на насиље или насилно рушење уставног поретка. Тако и бијели „расоналисти“ са почетка овог текста, у Сједињеним Ентитетима Сјеверне Америке у Вашингтону редовно добијају бројније обезбјеђење него што имају присталица, јер се због њихових идеја расне супремације окупља огроман број „нерасиста“, који у таквим приликама њихових „маршева за бијелу расу“ жели дословно да их растргне. Што, срећом, брани изузетно чувани амерички устав.

У Српској је наш уставни поредак рушен небројено пута, изузетно насилним методама, и очекујемо сада да у најскорије вријеме крене процес анулирања таквог стања. Нпр. већинском одлуком Предсједника Додика и потпредсједника Влајкија, о томе да се сљедећи изборни циклус одржи по уставу РС који је владао прије насиља високих представника. Одличан почетак би био инаогурација под грбом и химном која су Српској гарантована мировним споразумом у Дејтону. Ако то нијесмо у стању, онда би требали добро да се замислимо зашто на пасти којом сте јутрос опрали зубе пише сљедећи садржај (и тим редом):

Каладонт као ПРЕТИС-лонац

HR: UPOZORENJE: Djeca do 6 godina starosti: koristite količinu veličine graška i nadgledajte pranje zuba kako dijete ne bi progutalo pastu. U slučaju uzimanja fluorida iz drugih izvora posavjetujte se sa stomatologom ili liječnikom. Rok uporabe: najbolje uporabiti 36 mjeseci od datuma proizvodnje otisnutog na pakovanju.

MNE, BIH: Djeca do šest godina treba da peru zube u prisustvu odraslih, koristeći količinu paste za zube približnu veličini manjeg zrna graška. Ukoliko uzimate fluoride iz drugih izvora posavjetujte se s Vašim stomatologom ili liječnikom. Rok trajanja: 36 mjeseci od datuma proizvodnje.

BG Деца на 6-годишња възраст или по-малки: Използвайте количество колкото грахово зърно и мийте зъбите си под родителски надзор за възможно най-малко гълтане. Ако приемате флуорид от други източници, консултирайте се с Вашия зъболекар или лекар. Най-добър до 36 месеца од датата на производство.

SR Deca mlađa od 6 godina treba da peru zube uz nadzor odraslih koristeći količinu paste za zube koja je približna veličini manjeg zrna graška. Ukoliko uzimate fluoride iz drugih izvora konsultujte Vašeg zubara ili lekara. Rok upotrebe 36 meseci od datuma proizvodnje.

Поносни на своје

gej parada pride beograd banja luka zagreb splitОставите одговор