Поништена историјска казна: Епл не мора да плати Ирској 13 милијарди евра

Други највиши суд Европске уније у одбацио је наредбу Европске комисије да компанија Епл мора да плати Ирској 13 милијарди евра заосталих пореза.

среда, 15 јула, 2020 / 23:21

ЕУ је пре четири године саопштила да је ова компанија добијала незакониту пореску подршку од Ирске. Наиме, двије ирске пореске одлуке вјештачки су смањиле пореско оптерећење Епла у протекле двије деценије – на само 0,005% у 2014. години.

Пораз за европску повјереницу за тржишно такмичење Маргарет Вестагер могао би да ослаби или одложи неријешене случајеве против Најкових споразума са Холандијом.

Вестагер се са истом одлуком сусрела прошле године када је исти суд поништио њен захтјев да Старбакс плати до 30 милиона евра заосталих пореза у Холандији. У другом случају, суд је такође одбацио њену пресуду против белгијске пореске шеме за 39 мултинационалних компанија.

Даблин се жалио на одлуку Комисије заједно са Еплом, јер је желио да заштити режим ниског пореза који је привукао 250.000 иностраних запослених.

Међутим, влада Ирске ће се вјероватно суочити са оштрим критикама опозиционих странака због тога што не узме новац који би могао да барем половину предвиђања буџетског дефицита од чак 10% БДП-а.

Поражена страна може да уложи жалбу на одлуку суда највишем суду у Европи, Европском суду правде.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *