Помпео у Конгресу: Саудијци бомбардују аутобусе пуне ђака, али поправиће се

Државни секретар САД Мајкл Помпео потврдио је америчком Конгресу да Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати /УАЕ/ раде на томе да се избјегне наношење штете цивилима у Јемену. Он је тиме отворио пут да САД наставе да пружају помоћ Саудијској Арабији.

среда, 12 септембра, 2018 / 17:28

Помпео је у саопштењу навео да је Конгресу јуче саопштио да Ријад и Дубаи предузимају видне кораке како би смањили ризик од наношења штете цивилима и цивилној инфраструктури у Јемену, у нападима војске двије земље.

Током трогодишњих сукоба у Јемену, који се сматрају посредном битком између регионалних ривала Саудијске Арабије и Ирана, убијено је више од 10.000 људи.

Амерички посланици су, забринути због растуће хуманитарне кризе, уврстили у закон о буџету мјеру којом се од Помпеа захтијева да потврди да ли Саудијска Арабија и УАЕ предузимају значајне мјере са циљем смањења броја цивилних жртава и да би се омогућило достављање хуманитарне помоћи.

Без Помпеове потврде, законом би било забрањено да САД обезбјеђују гориво за саудијске авионе.

Министар одбране САД Џејмс Матис изјавио је да подржава сазнања до којих је Помпео дошао, у вези са тим да Ријад и Дубаи "улажу максималне напоре да смање ризик цивилних жртава и колатералне штете цивилној инфраструктури, која би могла бити нанесена током њихових војних операција, чији је циљ завршетак рата у Јемену".

Пентагон вјерује да снабдијевањем горивом и спровођењем обуке гађања помаже члановима коалиције да смање број цивилних жртава.

Стручњаци Агенције УН за људска права саопштили су прошлог мјесеца у Женеви да су ваздушни напади коалиције предвођене војском Саудијске Арабије проузроковали велики број цивилних жртава и да су поједини такви напади на нивоу ратних злочина, поготово бомбардовање аутобуса пуног дјеце раније ове године.