Помпео: Кина да плати свијету 9 трилиона долара, за штету због короне

Кина треба да уложи 9 трилиона долара у борбу против коронавируса, изјавио је Мајк Помпео.

петак, 22 маја, 2020 / 16:26

Амерички државни секретар је овом оцјеном направио увертиру за понављање и ширење омиљене оптужнице Вашингтона против званичног Пекинга:

"Кинески допринос борби против пандемије је незнатан у поређењу са цијеном коју је свијет од њеног избијања платио. Та цијена укључује 90 хиљада америчких живота, више од 36 милиона Американаца који су изгубили посао од марта до данас и 300 хиљада смрти од Ковид-19 широм свијета. Зато би кинески допринос санирању последица пандемије – према нашим процјенама – требало да буде већи од 9 трилиона долара".

Прије тога, амерички предсједник Доналд Трумп дозволио је могућност да ће Сједињене Државе поћи на потпуни прекид односа с Кином.

Предсједник Кине, Си Ђинпинг, на скупштини Свјетске здравствене организације је обећао да ће његова земља државама које су највише погођене пандемијом – посебно онима у развоју – током наредне двије године помоћи са двије милијарде долара.

Нови удар на Кину већ је у току.

Сенат САД изгласао је закон који од кинеских компанија – које желе да буду на америчким берзама – тражи да подносе документацију која на несумњив начин потврђује да нису под контролом неке стране владе и да омогуће америчким надлежним органима да провјеравају и контролишу њихово пословање.

Остало је да тај закон прихвати и представнички (доњи) дом Конгреса САД.

Не чекајући коначно усвајање тог закона, америчка берза НАСДАК намјерава да уведе нова ограничења у давању почетних јавних понуда (ИПО), што може, најблаже речено, отежати ИПО неких компанија из Кине.Оставите одговор