Помпеја: Након 2000 година, судбина господара и роба једнака

Археолози су на мјесту некадашњег древног града Помпеја пронашли скелетне остатке два мушкарца, вјероватно богаташа и његовог роба, за које се вјерује да су погинули у ерупцији вулкана Везув прије око 2.000 година.

недеља, 22 новембра, 2020 / 20:37

Званичници археолошког налазишта Помпеја у Италији саопштили су данас да су дјелови лобања и костију два мушкарца пронађени током ископавања остатака некада раскошне виле с панорамским погледом на Средоземно море, на ободу Помпеје, града уништеног у вулканској ерупцији 79. године нове ере.

У тој области је 2017. године ископана штала са остацима три коња.

Археолози су навели да су два мушкарца очигледно успјела да побјегну од првобитног пепела из Везува, али да су страдали наредног јутра у јакој вулканској експлозији.

Као што је учињено и приликом откривања других остатака на мјесту Помпеје, археолози су у шупљине сипали гипс.

Захваљујући тој техници не долазе само до облика и положаја страдалих у тренутку смрти, већ остаци добијају "изглед статуе", рекао је генерални директор археолошког парка Масимо Осана.

Судећи по костима лобање и зубима, један од мушкараца био је млад, вјероватно је имао између 18 и 25 година, и код њега су уочена оштећења кичме. Због тог открића археолози су претпоставили да је био роб који је напорно радио.

Други мушкарац је, како се процјењује, имао између 30 и 40 година и умро је са рукама на грудима и раширених ногу. У близини његовог лица пронађени су фрагменти бијеле боје, вјероватно остаци срушеног зида.

Оба костура пронађена су у соби поред подземног ходника који је водио до горњег нивоа виле.

Осана наводи да су мушкарци ту вјероватно нашли склониште, вјерујући да су боље заштићени у подземном простору, али да је "вулкански облак ујутро 25. октобра 79. године захватио Помпеју и убио сваког ко му се нашао на путу".

Везув је и даље активан вулкан.

У Помпеји, 23 километра југоисточно од Напуља, у вријеме ерупције је живјело око 13.000 људи. Остаци града су откривени у 16. вијеку, а организована ископавања почела су око 1750. године.

Археолошко налазиште Помпеја је популарна туристичка атракција, али је туристима тренутно забрањен приступ на основу мјера за сузбијање корона вируса.