Поморско-еколошка катастрофа у Шпанији: Пет тона мртве рибе и ракова на фенси плажама

Пет тона рибе и ракова море је избацило на обалу лагуне Мар Менор у Шпанији у посљедњих 10 дана због пољопривредног загађења.

четвртак, 26 августа, 2021 / 09:47

Милионе мртве рибе и ракова море је избацило на пјесковите плаже које су веома популарне међу туристима.

Регионални званичници рекли су да су уклонили око пет тона мртве рибе и ракова, али велики број морских бића и даље умире и то масовно.

"Најгори помор рибе и ракова нажалост још није завршен", саопштила је Свјетска организација за очување природе.

"Ситуација је ужасна", рекао је Педро Гарсија, директор регионалне организације за очување природе АНСЕ, додајући да се страхује да је помор много већи и страшнији, пренио је АФП.

Експерти кажу да се риба угушила због недостатка кисеоника узрокованог стотинама тона нитрата из ђубрива које отиче у море.

Годинама су се отпадне воде пуне нитрата улиивале у лагуну изазивајући огромно цвјетање алги које, одумирући и разграђујући се, смањују ниво кисеоника у дубинама.

Познат као еутрофикација, овај феномен представља опасност по животну средину која узрокује урушавање водених екосистема због недостатка кисеоника.

Шпански министар екологије Тереса Рибера оптужила је регионалну владу да затвара очи пред пољопривредним неправилностима у подручјуи нтензивне пољопривреде Кампо де Картахена, које је у посљедњих 40 година порасло десет пута.