Помор: Хиљаде малих птица селица у Грчкој страдало од олује

Неколико хиљада птица селица, међу којима су и ласте, угинуло је током лета од Африке према сјеверној Европи, упозорили су данас орнитолози и додали да су птице страдале од јаког вјетра посљедњих дана у Грчкој.

четвртак, 9 априла, 2020 / 21:10

"Због јаких вјетрова посебно на Егејском мору, посљедња три дана неколико хиљада малих птица је угинуло или тешко повријеђено", изјавила је Марија Ганоти, представница удружења Анима које се бави заштитом дивље фауне.

Она је рекла да је то "велика катастрофа", пошто су угинуле птице биле на улицама Атине, на балконима станова, у близини једног језера на Пелопонезу као и на острвима Егејског мора.

Анима је навела да је ноћ између 5. и 6. априла била "катастрофална" за птице селице због јаких вјетрова, пада температуре и кише у неким подручјима Грчке.

Удружење је позвало грађане и возаче да воде рачуна на улицама гдје се птице често одмарају исцрпљене послије неколико хиљада километара летјења.

Југоисточни дио Европе и Грчка често су пролазне станице за неколико стотина хиљада птица селица које сваке године прелијећу Средоземном море у прољеће и на јесен.