Помоћ Данске у тужби за злочин у Двору на Уни

Специјални тужилац Данске за међународни криминал Бригита Вестберг спремна је да испита свједоке злочина над немоћним српским цивилима у Двору на Уни 1995. године, саопштило Тужилаштво Србије за ратне злочине. Данска Специјална канцеларија за међународни криминал позитивно је одговорила на захтјев Тужилаштва Србије да помогне у разговору са свједоцима тог злочина, преноси РТС. Српско Тужилаштво […]

четвртак, мај 19, 2011 / 08:38

Специјални тужилац Данске за међународни криминал Бригита Вестберг спремна је да испита свједоке злочина над немоћним српским цивилима у Двору на Уни 1995. године, саопштило Тужилаштво Србије за ратне злочине.

Данска Специјална канцеларија за међународни криминал позитивно је одговорила на захтјев Тужилаштва Србије да помогне у разговору са свједоцима тог злочина, преноси РТС.

Српско Тужилаштво је затражило међународну правну помоћ у вези са убиством цивила у локалној основној школи у Двору на Уни, који се у Хрватској догодио 8. августа 1995. године, наведено је у саопштењу.

Према саопштењу, захтјев је српско Тужилаштво упутило 28. априла, у намјери да провјери наводе медија о починиоцима и жртвама тог злочина и да испита све околности догађаја.

Затражена је помоћ у разговору са данским држављанима Јаном Велендорфом, припадником мировне мисије УН у Хрватској, који је изјавио да су дански војници гледали масакр над старим и хендикепираним српским цивилима, те Велендорфовим командантом Јоргеном Колдом.

Тужилаштво је затражило и да присуствује узимању изјаве од Каспера Ведсманда, новинара данског листа БТ, који је први објавио Велендорфово свједочење.

Послије усаглашавања техничких детаља, како је саопштено, тужилац Владимир Вукчевић отпутоваће са сарадницима у Копенхаген.

Тужилаштво за ратне злочине успоставило је 2007. године добру сарадњу са Данском специјалном канцеларијом за међународни криминал.

Тада је делегација српског Тужилаштва посјетила СИЦО, како би прикупила информације о држављанима Србије који су у нордијским земљама пронашли уточиште од кривичног прогона за ратне злочине.

Дански медији објавили су крајем априла како су војници из Данске, који су 1995. године били стационирани у Хрватској, нијемо посматрали када је након војне акције "Олуја" 12 војника убило девет хендикепираних српских цивила.

Војници су видјели да су починиоци поредали девет психички и физички хендикепираних људи једног до другог, те их поубијали. Покољ у Двору на Уни трајао је краће од 15 минута, наводи данска телевизија БТ, чија је реконструкција догађаја показала да су Данци имали неколико прилика да интервенишуОставите одговор