Помен Србима страдалим у Бијелом Потоку

Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора од 1941. до 1945. године за бригу о Спомен-комплексу "Бијели Поток" сутра ће покренути пројекат "Зажубори истином" и обиљежити 70 година од страдања Срба Бијелог Потока, те десет година од подизања спомен-обиљежја. Манифестација ће бити одржана сутра са почетком у 8.00 часова, у организацији Удружења "Бијели Поток", […]

понедељак, 28 новембра, 2011 / 11:52

Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора од 1941. до 1945. године за бригу о Спомен-комплексу "Бијели Поток" сутра ће покренути пројекат "Зажубори истином" и обиљежити 70 година од страдања Срба Бијелог Потока, те десет година од подизања спомен-обиљежја.

Манифестација ће бити одржана сутра са почетком у 8.00 часова, у организацији Удружења "Бијели Поток", уз званичну подршку Административне службе града Бањалуке, саопштено је Срни из овог удружења.

Пројекат "Зажубори истином", како је планирано, почеће мотивационим излетом 60-торо ученика основних школа из Бањалуке, Челинца, Котор Вароши и Кнежева.

Једнодневна активност, осим симболичног објелодањивања почетка пројекта, има за циљ окупљање на једном мјесту представника најзаслужнијих организација и појединаца у раду Удружења, као и окупљање учесника у генералном пројекту "Зажубори истином", представника Владе Републике Српске, града Бањалуке и општина Челинац, Котор Варош и Кнежево, представника удружења и организација које имају сличне програмске циљеве, те других гостију.

Пројекат ће свечано отворити градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић.

У Бијелом Потоку су на Васкрс 4. априла 1942. године усташе из Дебељака извршиле покољ српског становништва. На тај дан је убијено 54 Срба од једне до више од осамдесет година.