Помен јасеновачким жртвама

Парастос за све невине жртве усташког концентрационог логора Јасеновац, који подразумијева служење православне, јеврејске и ромске молитве, служен је данас у Спомен-подручју Доња Градина на гробном пољу „Храстови“, у присуству више од хиљаду људи. Православну молитву за покој душе невиним жртвама, уз саслужење више свештеника, преводио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, док је молитву […]

недеља, мај 1, 2011 / 19:17

Парастос за све невине жртве усташког концентрационог логора Јасеновац, који подразумијева служење православне, јеврејске и ромске молитве, служен је данас у Спомен-подручју Доња Градина на гробном пољу „Храстови“, у присуству више од хиљаду људи.

Православну молитву за покој душе невиним жртвама, уз саслужење више свештеника, преводио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, док је молитву на јеврејском језику "Калиш" предводио рабин Исак Асијел, који је позвао на мир међу свим народима свијета.

"Ово је мјесто је стравично и свједочи о времену када је чинити добро значило бити осуђен на смрт. Позивам зато на мир међу нама, да се овакво зло више никада и нигдје не понови", рекао је рабин.

Молитву на ромском језику говорио је члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић, који је позвао да из Спомен-подручја Доња Градина молитва оде у све дијелове свијета гдје су страдали припадници ромског народа, гдје нису имали прилику да се бране и гдје су страдали само зато што су Роми.

Полагањем вијенаца на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина данас су бројне домаће и међународне делегације одале почаст невиним жртвама концентрационог логора Јасеновац, у оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Вијенце су данас положили предсједник и потпредсједник Републике Српске Милорад Додик и Емил Влајки, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, предсједник Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, делегација Владе РС, коју су чинили предсједник Александар Џомбић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, министар просвјете и културе Антон Касиповић, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, као и делегација преживјелих јасеновачки логораша.

Почаст јасеновачким жртвама у Доњој Градини одао је и замјеник министра иностраних послова Израела Даинел Ајалон, Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко, делегација Парламентарне скупштине БиХ, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, изасланик Амбасаде Француске у БиХ, делегација општине Козарска Дубица и Града Крагујевца.

Вијенце су заједнички положиле делегације израелског града Модине и Бањалуке, представници СУБНОР-а РС, делегација Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, Срба са Космета, Удружења Рома РС, Српског народног вијећа из Хрватске, Савеза логораша РС и заједнички делегација Борачке организације РС, Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС и Удружења ратних војних инвалида РС.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске. Према неким процјенама, у Градини је убијено и закопано више од 360 000 људи, претежно Срба.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у систему концентрационих логора "Јасеновац" убијено је око 800 000 дјеце, жена и стараца.

Међу страдалима је било највише Срба, Јевреја и Рома. Према начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *