Полупризнато: Чешки предсједник не шаље амбасадора на Косово

Предсједник Чешке Милош Земан изјаснио се одлучно против независности Каталоније зато што би отворила Пандорину кутију и покренула ланчану реакцију.

понедељак, 6 новембра, 2017 / 13:11

Он је у телевизијском интервјуу подсјетио је на свој став о Косову.

„Данас Каталонија, сутра Сјеверна Италија, прекосутра Шкотска, послије Баскија јер ЕТА би такође хтјела. Наредне седмице Моравска, у Словачкој јужна Словачка… Кипар је тиме већ погођен, а то би проблем само овјековјечило. Не. Чим покренете ту ланчану реакцију, никада се нећете зауставити“, казао је Земан у редовном недељном интервјуу за приватну чешку телевизију ТВ Барандов.

Чешки предсједник нагласио је да је категорични противник самосталности европских региона јер се тиме отвара Пандорина кутија, а подсјетио је да је садашњи референдум у Каталонији и проглашење независности спроведено у супротности са Уставом Шпаније.

Чешка је једна од земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова. То је учињено 21. маја 2008, за вријеме мандата предсједника Вацлава Клауса.

Предсједник Земан упозоравао је прошлог мјесеца поводом референдума у Каталонији да се међународна заједница руководи двоструким аршинима, када је прихватила кршење територијалног интегритета Србије када се отцијепило Косово, а исту ствар на Криму назвала нелегалном анексијом од стране Русије.

„Ја сам тада критиковао отцјепљење Косова. Сматрам да је то флагрантно кршење Резолуције Савјета безбједности УН која је, ако се још сјећате, гарантовала територијални интегритет Србије заједно са Косовом. Нажалост, десило се нешто што се зове дупли стандарди. Када је референдум на Криму онда је то незаконита анексија, када се осамостали Косово онда је све у реду“, казао је Земан у интервјуу за ТВ Барандов.

Чешки предсједник је рекао да оно што он може да учини јесте да не прихвати да у Приштину Чешка пошаље амбасадора.

„Ја као предсједник сам реаговао тако да не именујем нашег амбасадора у Приштини. Зато што га ја не именујем онда га једноставно тамо неће бити. И не примам косовског отправника послова када примам стране амбасадоре“, казао је Земан.Оставите одговор