Пољска: За пад авиона у Смоленски криви су и Руси

Неисправна опрема на аеродрому и лоша комуникација руских контролора, као и неадекватна обука пољских пилота, допринијели су авионској несрећи у Смоленску у којој је прошле године погинуо пољски предсједник Лех Качињски и још 95 особа, саопштила је данас комисија пољске владе која истражује несрећу. Већина чланова авионске посаде није имала одговарајћу обуку, а нека опрема […]

петак, 29 јула, 2011 / 17:58

Неисправна опрема на аеродрому и лоша комуникација руских контролора, као и неадекватна обука пољских пилота, допринијели су авионској несрећи у Смоленску у којој је прошле године погинуо пољски предсједник Лех Качињски и још 95 особа, саопштила је данас комисија пољске владе која истражује несрећу.

Већина чланова авионске посаде није имала одговарајћу обуку, а нека опрема у авиону није била прописно припремљена.

„Комисија је утврдила да су системи за освјетљење на аеродрому били неисравни и неадекватни”, изјавио је потпуковник Роберт Бенедикт на конференцији за новинаре.

Он је додао да су Руси давали посади авиона погрешне инструкције, пренијеле су свјетске агенције.

У извјештају, направљеном после 15 мјесеци истраге, указује се и на многе грешке пољскед стране, међу којима је неадекватна обука пилота за управљање авионом „Тупољев 154”.

Пилот није имао искуства у приземљењу авиона у лошим временским условима, а он је био једини члан посаде који је говорио руским, што значи да је он морао да директно комуницира са особљем на аеродрому како би могао да слети, наведено је у извјештају.

Авион је летио превише ниско и пребрзо, „пилот, копилот и навигатор су били обучени на брзину и не поштујући прописе обуке”, а ни метеоролошке информације нису биле потпуне.

Не постоје докази, додаје се у извјештају, да су Качињски или неки други путници вршили притисак на пилоте да слете упркос њиховим жељама, како су спекулисали неки медији и политичари.

Према налазима комисије, на терену испред писте било је преише дрвећа који су били изнад дозвољене висине и тиме стварали препреку за слијетање.

У извјештају руске стране, објављеном прије неколико мјесеци, пуна одговорност за несрећу пребачена је на Пољаке, због чега су односи двије земље затегнути.

Предсједник Пољске Качињски, његова супруга и велики број државних и војних званичника погинули су када авион није успио да, у условима густе магле, слети на писту, 10. априла 2010. године, на сјеверу Русије.

Пољска делегација ишла је на обиљежавање годишњице страдања више хиљада Пољака у Катинској шуми у Русији током Другог свјетског рата.