Пољска: Оставка министра одбране

Пољски министар одбране Богдан Клих поднио је данас оставку послије објављивања Владиног извјештаја у којем је указано на озбиљне пропусте посаде војног авиона у чијем је паду прошле године погинуо предсједник Лех Качињски. "Он је понудио оставку јуче, а ја сам је данас прихватио", рекао је на конференцији за новинаре премијер Доналд Туск. У паду […]

петак, 29 јула, 2011 / 20:02

Пољски министар одбране Богдан Клих поднио је данас оставку послије објављивања Владиног извјештаја у којем је указано на озбиљне пропусте посаде војног авиона у чијем је паду прошле године погинуо предсједник Лех Качињски.

"Он је понудио оставку јуче, а ја сам је данас прихватио", рекао је на конференцији за новинаре премијер Доналд Туск.

У паду авиона на аеродрому у Смоленску на западу Русије 10. априла 2010. године погинули су предсједник Качињски, његова супруга и велики број пољских цивилних и војних званичника. Настрадало је укупно 96 људи.

Туск је именовао досадашњег замјеника министра унутрашњих послова Томаша Сјемоњака за новог министра одбране.

Клихова оставка услиједила је мање од три мјесеца до одржавања парламентарних избора, на којима се очекује побједа Тускове странке Грађанска платформа.

Према извјештају пољске Владе, руски контролори лета дали су нетачне инструкције пилотима у тренутку када је авион слијетао, а писта је била лоше освијетљена.

У документу се такође тврди да пилоти нису прошли одговарајућу обуку за управљање авионом "Тупољев 154".

Према руском извјештају о овој несрећи, који је објављен прије неколико мјесеци, одговорност за трагедију сноси Пољска. Овакав закључак довео је до тензија у односима између двије земље.Оставите одговор