Пољаци: Терориста из Осла је купио вјештачко ђубриво легално

Норвежанин Андерс Бехринг Брејвик, који је убио најмање 93 људи у два напада у петак, купио је вјештачко ђубриво од једне пољске компаније, али је цијела процедура била сасвим легална, саопштила је данас агенција за унутрашњу безбједност Пољске. "Према мишљењу наших експерата материјали купљени у Пољској нису били од кључне важности за прављење бомбе. У […]

понедељак, 25 јула, 2011 / 15:59

Норвежанин Андерс Бехринг Брејвик, који је убио најмање 93 људи у два напада у петак, купио је вјештачко ђубриво од једне пољске компаније, али је цијела процедура била сасвим легална, саопштила је данас агенција за унутрашњу безбједност Пољске.

"Према мишљењу наших експерата материјали купљени у Пољској нису били од кључне важности за прављење бомбе. У овој фази информације и материјали које имамо не сугеришу неке друге везе компаније и терористе осим чисто комерцијалних", рекао је замјеник шефа агенције Павел Биалек новинарима.

Он је потврдио да власти у Пољској нису никога ухапсиле нити је поднесена оптужница.

Пољски тужиоци рекли су раније да испитују власника компаније која продаје ђубрива у вези са контактима фирме са 32-годишњим Брејвиком.

У међувремену, у Ослу је завршено саслушање Брејвика иза затворених врата. Тужилаштво је саопштило раније да ће тражити осам недјеља притвора за Брејвика, што може бити продужено прије почетка суђења.

Очекује се да ће судија данас у току дана донијети одлуку о притвору за Брејвика.

Агенција АП јавила је раније да је суд донио одлуку да се саслушање осумњиченог одржи иза затворених врата како би му се ускратила могућност да јавно износи своје антимуслиманске ставове.

Брејвик је признао одговорност за бомбашки напад на владине зграде у петак у Ослу када је погинуло седам људи и пуцњаву на острву Утоја гдје је погинуло 85 особа, већином омладине.