Пољаци се уздају у Орбана да их брани у Бриселу

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски изјавио је да ће након покретања поступка за кршење европског законодавства у новом пољском закону који регулише рад општих судова бити пуно лоших емоција и негативне атмосфере између Варшаве и Брисела, али да мађарски премијер Виктор Орбан неће дозволити да Пољска остане без права гласа у Унији, као и да ће Брисел попустити.

недеља, 30 јула, 2017 / 11:49

"Европска комисија, Европски парламент или друга институција постављаће то питање судова пред европски суд. Али тај поступак траје дуго, неколико година", казао је Вашчиковски порталу wПолитице.пл.Шеф пољске дипломатије упозорио је да у наредним мјесецима може да се очекује пуно негативних емоција и атмосфере у односима Брисела и Варшаве.

"Међутим, расправе неће бити, ни гласања у Европском савјету зато што је мађарски лидер најавио да неће допустити такво гласање. Вјерујем да ће се европски лидери у неком тренутку уразумити и одустати", казао је Вашчиковски.

Пољско Министарство спољних послова одбацило је у саопштењу на свом сајту обје главне замјерке Европске комисије на Закон о општим судовима на који као на једини од три закона јулске контроверзне правосудне реформе није ставио вето предсједник Пољске Анџеј тако да је објављен и ступа на снагу.

ЕК упозорила је јуче када је покретала поступак да главни тужилац, истовремено министар правде добија сувише велику моћ над судијама, пошто он одлучује који судија може да остане и када стекне опште услове за пензију и јер поставља предсједнике и њихове замјенике у свим судовима у Пољској.

"Закон о раду општих судова усклађује одлазак у пензију за судије са општом границом за одлазак у пензију која важи у Пољској откако је влада странке Право и Правда ликвидирала реформу ’67′", наводи се у саопштењу пољског МСП-а.

Званично питање је ЕК послала и једна од пољских синдикалних централа, провладина Солидарност, упозоривши да и у општем пензијском закону граница за жене јесте 60 година а за мушкарце 65 а ако би ЕК инсистирала да се реформа измијени да то за судије буде другачије без обзира на пол, значило би то да су судије дискриминисане.

"Председници судова у пољском правосуђу играју административну улогу а њихови потези не утичу на правну ситуацију страна у спору.

Обавезују такође све процесне гаранције и право на приговор", саопштило је пољско министарство поводом замјерке да министар добија моћ да смјењује предсједника судова, који даље могу да утичу на судије.У саопштењу пољска дипломатија, исто као што је учинио јуче и шеф кабинета предсједника Пољске Кшиштоф Шчерски, упозорава да организација и устројство правосуђа спадају у домен националних политика и у потпуној су надлежности пољске владе и парламента тако да ЕК није за то надлежна.

ЕУ, Савјет Европе али и САД, а на крају дјелимично и пољски предсједник који је ставио вето на Закон о Врховном суду и Националном судијском савјету, забринути су да пољска реформа правосуђа угрожава независност судова и препушта их притиску власти, прије свега зато што даје невиђена права министру правде да он бира судије, распушта Врховни суд и формира га поново од судија које би одабрао министар правде, без предлога и мишљења судијске самоуправе.

Пољска је од ЕК добила мјесец дана да усклади своју реформу правосуђа са европским законима и темељним вриједностима а потпредсједник ЕК Франс Тимерманс запријетио је да ће ЕК одмах активирати члан 7 основног европског споразума и оставити Пољску без права гласа у ЕУ ако само покуша да распусти Врховни суд.

Предсједник Анџеј Дуда дао је себи рок два мјесеца да он у ширим консултацијама припреми два закона реформе коју је одбио да потпише и предложи их на усвајање парламенту а лидер владајућих конзервативаца Јарослав Качињски рекао је да је вето била грешка , да ће странка ипак сачекати предсједничке предлоге али да реформа мора да буде радикална, онако како је замислила владајућа странка.