Политички шоумен: Наваљни тужио затвор зато што није добио муслиманску свету књигу

Руски опозиционар Алексеј Наваљни навео је данас да је тужио затвор зато што није добио Кур’ан који је тражио на почетку рамазанског поста.

четвртак, 15 априла, 2021 / 17:40

"Ко би могао да помисли да ће прва тужба против колоније бити због Кур’ана?”. Навео је на Инстаграму Наваљни који од 31. марта штрајкује глађу због лоших услова у затвору.

Према његовим ријечима, књиге које је донио кад је почетком марта дошао у затворску колонију, још му нису предате јер морају да буду "провјерене због екстремизма”. То је поступак који траје три мјесеца.

Алексеј Наваљни је додао како ће "провјерити да ли је Кур’ан екстремистички?” "То је глупо и незаконито”, додао је. "Зато сам послао захтјев директору и поднио тужби”.

Критикован због расистичких ставова током 2000-их и због учешћа у демонстрацијама крајње деснице, Наваљни је навео да је одлучио да у затвору "детаљно проучи и схвати Кур’ан”.

"Сви око мене стално расправљају о исламу и муслиманима. Наравно 99 посто њих ништа не зна о томе. Али, одлучио сам да ћу постати првак Кур’ана медју руским немуслиманским политичарима”. Поручио је Алексеј Наваљни.

Жестоки критичар Кремља преживио је прошлог љета наводно тровање због чега је био на лијечењу у Њемачкој.

Он оптужује руског предсједника Владимира Путина и његове обавјештајне службе (ФСБ) да су хтјели да га убију што руске власти негирају, али и одбијају да спроведу истрагу о покушају атентата.

Наваљни је по доласку у Русију ухапшен и осуђен на затворску казну зато што је одласком у Берлин прекршио претходну условну казну.