Политикин „Еритроцит“ Милчу Манчевском

БЕОГРАД – Политикина награда „Еритроцит“ за најбољи филм приказан у оквиру такмичарског програма „Европа ван Европе“ овогодишњег ФЕСТ, додијељена је македонском филму „Мајки/Мајке“ редитеља Милча Манчевског. Предсједник жирија Горан Паскаљевић рекао је да је награда додељена филму "Мајки/Мајке" за суптилно истраживање истине и фикције у три намјерно разнолике епизоде и смјело помјерање границе између фикције […]

недеља, март 6, 2011 / 21:10

БЕОГРАД – Политикина награда „Еритроцит“ за најбољи филм приказан у оквиру такмичарског програма „Европа ван Европе“ овогодишњег ФЕСТ, додијељена је македонском филму „Мајки/Мајке“ редитеља Милча Манчевског.

Предсједник жирија Горан Паскаљевић рекао је да је награда додељена филму "Мајки/Мајке" за суптилно истраживање истине и фикције у три намјерно разнолике епизоде и смјело помјерање границе између фикције и документарног, како би се пренио снажан осећај још увијек присутног матријархата у македонском друштву.

Паскаљевић је истакао да је жири током одлучивања имао само једну дилему, у вези са филмом "Мед" Семиха Капланоглуа, који је за изузетан квалитет већ добио бројна признања на великим филмским фестивалима, али да је заједнички одлучено да се скрене пажања на значај филма Милча Манчевског.

Редитељ Милчо Манчевски је за филм "Мајки/Мајке" награђен и признањем "Небојша Ђукелић" које сваке године на ФЕСТ-у додјељује Удружење филмских критичара и новинара за најбољи филм приказан на фестивалу.

Награда српског огранка ФИПРЕСЦИ за најбољи филм приказан на 39. ФЕСТ-у додијељена је филму "У бољем свијету" Сузан Бир, за суптилну причу о тешкоћама одрастања. Ово остварење је добило и овогодишњег Оскара за најбољи страни филм. Специјална награда српског огранка ФИПРЕСЦИ припала је редитељу Рејфу Фајнсу за филм "Кориолан".

Овогодишњи, 39. ФЕСТ биће затворен вечерас у великој дворани Сава центра уручењем Политикине награде "Еритоцит" коју чини реплика истоимене скулптуре умjетника Николе Пешића, након чега ће бити приказан филм "Непријатељ" редитеља Дејана Зечевића. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *