Политички блокбастер – Шешељ се враћа кући

Све је извjесније да ће се предсједник СРС ове године вратити у Србију и узбуркати њену политичку сцену. Шешељ је спреман изнијети прљав веш својих кумова, а то многи чекају. Пише: Смиљана Видић Војислав Шешељ добровољно је отишао у Хаг 24. фебруара 2003. године. Прве четири године вођен је поступак да му се наметне бранилац, […]

понедељак, март 15, 2010 / 16:47

Све је извjесније да ће се предсједник СРС ове године вратити у Србију и узбуркати њену политичку сцену. Шешељ је спреман изнијети прљав веш својих кумова, а то многи чекају.

Пише: Смиљана Видић
Војислав Шешељ добровољно је отишао у Хаг 24. фебруара 2003. године. Прве четири године вођен је поступак да му се наметне бранилац, због чега је скоро мјесец дана штрајковао глађу. Суђење је почело тек у новембру 2007, а током 149 судских дана саслушано је 76 свједока тужилаштва, од тога само 29 је свједочило јавно. Правилник о поступку и доказима мијењан је чак 45 пута, а и оптужница је допуњавана у неколико наврата.
Суђење се ближи крају и све је извјесније да ће се он, ако не ове, онда наредне године вратити у Србију. Ако би добио ослобађајућу пресуду, у отаџбину би стигао као херој који је побиједио Хаг. Ако би био осуђен, казна коју би могао да добије прогнозира се на седам до максимално десет година затвора, а он је у Хагу још од 2003. године.
Чекаоница озеблих радикала
Радикали га с нестрпљењем очекују не би ли им повратио бираче, које је преотео Томислав Николић. Хоће ли у томе успјети, према процени аналитичара, зависи од тога да ли ће промјенити политику и реторику у односу на деведесете. Једно је сигурно – са Шешељем ће српска политичка сцена постати још занимљивија.
Потпредсједник СРС, Драган Тодоровић, очекује Шешеља ове године. Каже и да га чека посланичко мјесто, будући да је био носилац изборне листе СРС.
"Ја мислим да не постоји друга варијанта сем да ове године Шешељ дође у Србију, јер толико је очигледно да Тужилаштво ништа није доказало", каже Тодоровић. На питање да ли је повратак лидера само маркетиншка прича и покушај да се спријечи даље осипање радикала, он одговара да је то аргумент "дјеце која се плаше мрака".
А, хоће ли мијењати политику?
"Сви, који су покушавали да процјене како ће Војислав Шешељ дјеловати у суду, погријешили су. Сад опет праве рачун без крчмара. Он је способан и изабраће најбољи начин дјеловања. То ће свакако бити политика заштите националних и државних интереса“, каже Тодоровић.
Чак и Наташа Кандић прогнозира повратак
Шешељу се суди за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ; од 1991. до 1993. године. Већ је осуђен на 15 мјесеци затвора због непоштовања суда, јер је открио имена три заштићена сведока. Пошто је предсједавајући судија Жан-Клод Антонетинаговјестио да би саслушавање преосталих свједока могло бити окончано крајем марта, Шешељ је најавио да неће изводити своје свједоке, већ ће одмах поднијети захтев за ослобађање, што му дозвољавају правила Трибунала.
То значајно убрзава процес и омогућава судијама да пресуду саопште и прије летње паузе што, даље, отвара и могућност његовог брзог повратка у Србију. Будући да је у притвору провео 7 година, Шешељ је стекао право да одмах напусти суд, чак и у случају да га судије осуде на 10 година затвора, јер је већину казне већ одслужио.
Шеф његовог правног тима, Зоран Красић, очекује да ће лидер СРС у мају бити ослобођен. Он наводи да је Насер Орић за убиства одлежао само двије године, да је Рамуш Харадинајослобођен, те да нема логике да Шешељ, који никога није убио, буде у затвору и послије 7 година.
О извјесности повратка Шешеља не говоре само његови страначки прваци. Чак је и предсједница Фонда за хуманитарно право, Наташа Кандић, прогнозирала да ће Шешељ добити казну од осам година затвора, те да је врло реално да се ускоро нађе у Србији.
Жедан политике
Да лидер радикала рачуна на повратак могло се наслутити и када је недавно затражио дозволу од суда, да се обрати јавности, пред изборе у Оџацима. Његова молба је одбијена, али је жеља да се обрати бирачима показала да он припрема свој политички повратак у Србију.
Имаће пуне руке посла ако мисли да спријечи одлазак СРС у заборав. У вријеме када је одлазио у Хаг, СРС је имала 12 одсто подршке, али је већ исте године на парламентарним изборима досегла 27 одсто. Даље су се радикали, до цијепања странке, вртили око 30 процената упоришта у бирачком тијелу.
Одласком Томислава Николића из странке у августу 2008, СРС показује драстичну тенденцију пада рејтинга на бројним локалним изборима. Истраживачи јавног мнења кажу да ће се стабилизовати на тек 5 до 8 одсто.
С друге стране, није тајна да би повратак Шешеља ишао на руку и Демократској странци Бориса Тадића. Наиме, проевропска Николићева СНС постаје све већа пријетња демократама, па би распламсавање сукоба на релацији радикали – напредњаци, до кога ће сигурно доћи по повратку Шешеља, могло да обори рејтинг бившим радикалима.
Уназађивање напредњака?
По оној народној "док се двоје свађају, трећи користи" ДС би сада могла своје медије да уступи Шешељу, као што је у августу 2008. то учинила за Николића и Вучића и помогла им да формирају СНС. Ближи се вријеме када ће Шешељ изнети Николићев и Вучићев прљав веш, а то многи чекају да виде. Потпредсједник ДС, министар одбране Драган Шутановац, изјавио је да ће
„дуеле између Томислава Николића и Војислава Шешеља гледати као тренутак истине“.
Замјеник предсједника СНС, Александар Вучић, одговара да су приче о повратку Шешеља пласиране управо по налогу Демократске странке.
„Они су у паници због чињенице да их престижемо у популарности. ДС мисли да ће нама да науди зато што пласира причу о повратку Шешеља, али вара се. Побједићемо их заједно, и ДС и СРС“, каже Вучић.
Да ли ће СРС доласком свог предсједника успети да поврати нешто од скоро три четвртине бирача који су „пребегли“ у СНС зависи, према оцјени политичких аналитичара, од тога какву ће политику Шешељ водити. Кажу да, ако се врати на стару политику, то ће бити још бржи и драматичнији пад. Буде ли, међутим, свој политички курс ублажио према Европи, дуплираће тренутни рејтинг својој странци.
Истраживач Института за политичке студије Миодраг Радојевић сигуран је да Војислав Шешељ прије и послије Хага неће бити исти политичар.
"Обзиром на успјех СНС, он би морао да промјени нешто у реторици и својим политичким наступима и вјерујем да би повратио дио бирача који се прелио напредњацима. Његов долазак ће само још више заоштрити односе између СНС и СРС, али би требало да спријечи даљи одлив гласачког тијела ка СРС“, сматра Радојевић.
Теорија темпиране тактике
Политички аналитичар Томислав Кресовић не вјерује да ће се предсједник СРС ове године вратити у Србију и тврди да радикали том причом само пуштају пробне балоне и праве себи рекламу.
„Он би требало да буде ослобођен по свим тачкама оптужнице да би се ове године вратио у Србију, а то је скоро невјероватно. Између осталог и због тога што би онда могао да наплати милионску одштету од Трибунала, што су га невиног седам година држали у затвору. Вјероватно ће бити осуђен по некој ставки и извјесно је да ће се на то жалити, а жалбени поступак траје до двије године.“, каже Кресовић.
Према његовим процјенама, Шешељ ће на српску политичку сцену ступити тек крајем 2011. или почетком 2012 године, што би се иначе поклопило са редовним предсједничким и парламентарним изборима.
„Чак мислим да је и његова стратегија у Хагу тако усмјерена. Тада би могао као и 1990. године, кад је био у затвору, да изађе на предсједничке и парламентарне изборе и да у значајнијој мјери поправи рејтинг СРС.
Када би се сад вратио, не би утицао на изазивање ванредних избора, а у међувремену би се испуцао и сагорио. За њега би, са политичке тачке гледишта, најоптималније било да се врати пред изборе”, тврди овај аналитичар и упозорава да би Шешеља могла да снађе и мјера забране бављења политиком, уколико би био осуђен по некој тачки оптужнице.
Јадранка Шешељ: Причам му о дјеци
Шешеља у наредним мјесецима очекује и супруга Јадранка. Она се прошле недеље вратила из Хага и преноси да јој је супруг добро расположен и да је њеним бригама дошао крај.
"Вјерујем да се враћа, да је то ту. Не бих смјела да прогнозирам, али дефинитивно то очекујем у току ове године. Његов повратак је логичан слијед догађаја.
Ипак, у условима у којима ми разговарамо, не могу баш све ни да га питам, ни да га наводим да ми каже. Ипак се наши сусрети одвијају под видео и аудио надзором. Причамо о личним стварима, причам му о дјеци, не о политици. Али, засигурно знам да ће се по повратку бавити политиком, а чиме би друго? “, каже она.Оставите одговор